Чим допоможе гіпноз?

У прагненні якомога довше залишатися молодими або повернути втрачене здоров’я людина звертається до самих різних методів, одним з яких є і гіпноз. Що відбувається з людиною під гіпнозом і чи може допомогти стан трансу справитися з недугами?

Техніка гіпнозу використовується людством з незапам’ятних часів. Гіпноз — змінений стан свідомості, дивне мистецтво, що дозволяє людині входити в стан навіюваності.

Перебуваючи під гіпнозом, людина чує і виконує інструкції гіпнотизера. Відомо, що деякі люди піддаються гіпнозу більше, ніж інші.

Згідно вченим дослідженням, люди, які більше піддаються навіюванню, можуть отримати набагато більше від гіпнозу, ніж ті, хто важко піддається гіпнозу. Це говорить про те, що для людей з низьким рівнем сугестивності гіпноз практично даремний.

Лікування гіпнозом

Основна мета гіпнозу — терапія. Лікування гіпнозом (гіпнотерапія) — це психологічна практика, яка допомагає пацієнтам позбуватися неадекватної поведінки або небажаних спогадів. За допомогою гіпнотерапії лікар прагне створити несвідомі зміни у пацієнта. Тобто пацієнта вводять в певний стан, під час якого йому вселяють потрібну думку.

У перекладі з давньо-грецької слово «гіпноз» означає сон. Дійсно, людина під гіпнозом як би спить, впадаючи в розслаблений стан.

Багато людей можуть сприймати скептично те, що людина може ввести в гіпноз саму себе. Однак це цілком ймовірно при володінні певними знаннями. Самогіпноз дозволяє використовувати власну підсвідомість, щоб вплинути на свою поведінку в тому випадку, коли свідомість не може впоратися із завданням.

В умілих руках професіонала гіпноз стає ефективним лікуванням від багатьох захворювань, серед яких проблеми із зайвою вагою і ожирінням, неврози, страхи і депресії, почуття самотності, тривоги і паніка, заїкання, а також різні психосоматичні розлади: виразки, гіпертонії, бронхіальна астма, підвищене потовиділення, озноб, жар, нудота, запаморочення, сонливість.

У нашій країні до гіпнозу часто вдаються при позбавленні від залежностей: телевізійної та інтернет залежностей, алкоголізм і куріння, наркоманія.

Існує цілий ряд фактів, які підтверджують, що за допомогою гіпнозу можна успішно боротися з алергічними реакціями і проблемами шкіри. Коли людина знаходиться в стані гіпнозу, у неї пропадають всі алергічні прояви. Це говорить про те, що алергія багато в чому залежить від свідомості.

Існує думка, що гіпнозу піддаються тільки слабовільні люди. Це помилкова думка, тому що навіть люди з сильною волею можуть розслабитися, сконцентруватися на словах гіпнотизера і увійти в стан гіпнотичного трансу. Відомий навіть випадок гіпнозу з льотчиками-випробувачами.

При великій наявності позитивних сторін у гіпнозу, цим методом не можна позбутися від усіх захворювань. Крім того, є у гіпнозу і протипоказання — гострі соматичні стани (наприклад, інфаркт міокарда), будь-які інфекційні захворювання, що супроводжуються високою температурою, запалення апендициту.