На якому поверсі жити корисніше всього?

Сьогодні в епоху багатоповерхівок, істотним критерієм при виборі квартири є її поверховість. Так, жителі Європи вважають непрестижним і шкідливим для здоров’я жити вище 6-го поверху. У нашій країні не в пошані самі нижні поверхи. Насправді будь-який поверх має свої плюси і мінуси для здоров’я.

Особливості нижніх поверхів

Життя людей, що живуть на нижніх поверхах, проходить під кронами дерев. Більше того, з точки зору психологічного комфорту життя ближче до землі завжди краще – зберігається реальна зв’язок із зовнішнім світом.

Разом з цим «приземлене» життя має і ряд недоліків — уповільнена циркуляція повітря, порушений повітрообмін, підвищена затіненість і вологість. Все це створює ідеальні умови для розмноження патогенних грибків і бактерій, які селяться в бетонних перекриттях, в меблях, проникаючи в наші легені. Як відомо, спори грибків можуть спровокувати бронхіт, пневмонію і стати причиною алергічних реакцій.

Жителі нижніх поверхів найбільше потерпають від наземних джерел забруднень: вихлопи машин та асфальт насичують повітря формальдегідами, оксидами вуглецю, азоту. Інша справа, якщо будинок стоїть у дворі, тоді механічний бар’єр з сусідніх будівель і дерев приймає удар на себе. Однак за відсутності такого захисту часто виникають проблеми, особливо для мешканців такого престижного третього поверху, адже шкідливі речовини накопичуються саме на цьому рівні.

Все вище, вище і вище…

При виборі квартири багато хто керується думкою — чим вище, тим краще. І справді, повітря чистіше, вид гарніший, шуму менше. Але фахівці попереджають — не варто забиратися вище 6-го поверху. Повітря на «вершині» не таке вже і чисте: труби підприємств обкурюють будь-яке місто. А скупчення шкідливих речовин на рівні 30 м може бути досить значним, особливо з поривами вітру у ваш бік.

Є і ще один істотний мінус для здоров’я верхніх поверхів — електромагнітне випромінювання. Звичайно, проводка і пральна машина абсолютно однаково «фонять» на першому і на дванадцятому поверсі. Але залізобетонна конструкція не пропускає електрохвилі, змушуючи циркулювати їх по квартирі, видаючи частину фону на вищі поверхи, аж до горища. Тобто, чим вище, тим сильніше сукупний фон. Дослідники стверджують, що саме це і стає причиною частих головних болів і поганого настрою мешканців верхніх поверхів.

І все ж, вчені з університету Берна рекомендують жителям мегаполісів вибирати верхні поверхи. У своєму дослідженні вони встановили, що у людей, чиї квартири розташовані на 8-му поверсі і вище ризик смерті від будь-яких причин нижче на 22%.

Любителі піднебесся на 40% рідше вмирають від легеневих захворювань, на 35% – від серцево-судинних захворювань і на 22% — від раку легенів.

У той же час гарна новина для мешканців перших поверхів — вони на 60% рідше закінчують життя самогубством, викидаючись з вікна.

Багато в чому більш міцному здоров’ю мешканців верхніх поверхів, крім чистого повітря, сприяє і часте використання сходів – це допомагає підтримувати форму і стан серцевої діяльності.

Критерії ідеального житла

  • Мала поверховість (не вище 6–7 поверхів).
  • Хороший ландшафт: з одного боку — парк, з іншого — озеро, і те й інше є відмінним фільтром, який не пропускає пил і бруд.
  • Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.