7 способів відновлення після антибіотикотерапії

У медицині застосування антибіотиків досить поширене. Більше того, є захворювання, які немислимі без лікування антибіотиками, наприклад, ангіна, пневмонія. Протягом кількох десятиліть ці препарати вважалися панацеєю від більшості запальних недуг. Однак тільки недавно заговорили про те, що їх застосування може принести шкоду здоров’ю. Після прийому антибіотиків організм потребує тривалого відновлення.

Антибіотики, безумовно, необхідні в медицині лікарські препарати, що пригнічують негативну флору, з якою не в змозі впоратися захисні сили організму — антитіла і лейкоцити. Однак настільки сильні ліки дуже часто крім хвороботворних бактерій вбивають і корисні, чим порушується правильний обмін речовин, мікрофлора і навіть послаблюється імунітет.

Всі ці неприємності, правда, стосуються занадто тривалого курсу терапії — місяць і більше. Курс в 5–7 днів, який призначається при більшості захворювань, істотно не нашкодить організму.

Тим не менше, якщо ви перехворіли запальним захворюванням і прийняли серйозний курс антибіотикотерапії, народна медицина радить скористатися наступними методами для відновлення здорової мікрофлори вашого організму.

1. У першу чергу, вам треба подбати про зміцнення імунітету. Це пов’язано зі здатністю бактерій пристосовуватися до певного виду антибіотиків і мутувати, що може призвести до небажаних наслідків, таких як ослаблення імунітету.

2. Через загибель необхідних корисних бактерій часто відбувається розлад травлення. Для відновлення нормальної роботи молочнокислих бактерій, які беруть участь у функціонуванні травного тракту, приготуйте настій.

Нарізати дрібно 2 зубчики часнику і стільки ж ріпчастої цибулі. Покладіть масу в скляну ємність і залийте половиною літра кислого молока або кефіру. Додати по 3–4 гілочки кропу або петрушки, 1 чайну ложку звіробою або ромашки. Долити окропом до 1 л і настоювати протягом 20 хвилин. Потім процідити настій і випити протягом дня.

3. 1 ч. ложка звіробою, половина чайної ложки шавлії і третина чайної ложки піжми заварити склянкою киплячої води. Тепло закутати ємність і настоювати приблизно 2 години. Процідити. Випити протягом дня маленькими ковтками перед прийомом їжі.

4. Для відновлення здоров’я та виключення ускладнень, треба дотримуватися деяких правил:

  • не перемерзайте і не перегрівайтеся;
  • уникайте стресових ситуацій;
  • відразу після закінчення курсу лікування уникайте місць масового скупчення людей;
  • з приходом додому ретельно мийте руки з милом.

5. Більше проводьте часу на свіжому повітрі. Періодично провітрюйте квартиру, уникаючи протягів.

6. Слідкуйте за своїм раціоном.

Відмовтеся від смаженого і жирного. Тимчасово не їжте цукерок і випічки, так як вуглеводи є прекрасним середовищем для хвороботворних бактерій. Налягайте на свіжі фрукти та овочі, їжте м’ясо, рибу, кефір, сир, цитрусові та ягоди, багаті вітаміном С.

7. Для підтримки мікрофлори скористайтеся пропозиціями сучасної фармакології, які коригують стан флори кишечника і застосовуються для лікування дисбактеріозу, наприклад, «Біфідумбактерин форте», «Лактобактерін», «Біфікол» та ін. Ці препарати містять молочнокислі бактерії.