Які причини чхання?

Відповідь на це питання багатьом може здатися досить очевидною. Чхання стає практично повсюдним у міру похолодання, а також від присутності цвілі або пилку квітучих рослин, на яких у багатьох людей є алергія. Але якщо згадати про те, що в людському організмі все не просто так, то й процес чхання несе в собі певні функції.

Чхання — це раптовий видих, при якому повітря викидається з нашого носа з ураганною швидкістю (150 км / ч). Крім того, чхання — це захисна реакція організму на зовнішні подразники.

Як тільки ми відчуваємо в носі лоскотання, то зупинити процес чхання практично неможливо. У момент чхання важко помітити все, що відбувається з нашим тілом, так як весь процес відбувається автоматично. Але при цілеспрямованих дослідженнях було встановлено, що за лічені долі секунд до болісного або полегшувального «вибуху», ми робимо судомне зітхання, а під час чхання сильно закриваємо очі, ніби згораючи від сорому. Тим не менше, кожен, напевно, помічав, що після чиха самопочуття стає набагато краще, на що є свої причини. За допомогою чхання наш організм позбавляється від шкідливих речовин. Ніс у цьому випадку виступає своєрідним фільтром, який очищає поступаюче повітря від бактерій. Тому, коли в нашому носі збираються бактерії або віруси під час хвороби, або підвищене скупчення пилу, або в результаті алергічної реакції, в носі відбувається подразнення нервових закінчень і всі шкідливі речовини залишають організм разом з потоком повітря.

Але крім функції очищення організму існують і інші причини чхання. Так, синдром чхання викликає сонячне світло. Доктор Генрі Еверетт присвятив цій причині багато робіт. Виявилося, що при прямому яскравому сонячному світлі чхають від 18% до 35% людей. Часто такий синдром передається спадково.

Іншою причиною чхання називається щільний обід. У медичних журналах є роботи, в яких згадується про дві сім’ї, де у спадок передається це незвичайне явище — чхання після їжі.

Знаючи про ці дві причини чхання — сонячне світло і щільний обід, — вчені досі не знайшли гени, що відповідають за них.

Британські вчені встановили, що чхання може бути викликано думками про секс. Вони навіть запропонували пояснення цього незвичайного феномену. Вперше ідея встановити зв’язок між чханням і думками про секс прийшла в голову Махмуду Бхутто. Підштовхнув його до вивчення випадок з практики. До нього звернувся пацієнт, чоловік середнього віку, з незвичайною скаргою. Він розповів про неконтрольовані напади чхання, які виникають при думках про секс.

Чим би не було викликане чхання, завжди потрібно прикривати ніс рукою. Той, хто не прикриває область носа і рота в тісних громадських місцях, одночасно може передати мікроби 150 людям.

Деякі сором’язливі люди при чханні іноді з усіх сил стискають ніс і закривають рот, щоб не збентежити оточуючих своїм гучним чихом. Але робити це дуже небезпечно, так як такі перестороги ведуть до різкого підвищення тиску на судини головного мозку, а це може привести до головних болів, сильної кровотечі і навіть до інсульту.