Дізнайтеся джерела радіації в побуті!

Слово «радіація» асоціюється у кожного з нас з екологічною катастрофою і страшними наслідками для здоров’я. Проте присутність радіації на нашій планеті так само нормальна, як і азоту, і водню. Кожен з нас знаходиться під впливом радіоактивного випромінювання, природного і техногенного. Варто пам’ятати, що шкідливим для нашого організму стає лише перевищення допустимого рівня.

Джерелом радіації може стати все що завгодно, починаючи від невинної на перший погляд дитячої іграшки і закінчуючи розташованим неподалік підприємством. Тим не менше, ці предмети можна вважати тимчасовими джерелами радіації, від яких можна захиститися.

Природа нашої планети має безліч джерел радіації, про які ми навіть не підозрюємо. Представляємо перелік і опис самих радіоактивних речей, які можуть оточувати нас у побуті.

Радіоактивні речі

Бразильський горіх. Один з найбільш радіоактивних джерел їжі в світі. Поїдання бразильського горіха у великих кількостях загрожує тим, що сеча і фекалії стануть надмірно радіоактивними. Причина криється в корінні дерева. Воно йде настільки глибоко в землю, що поглинає велику кількість радію, природного джерела радіації.

Банани. Ці плоди, як не дивно, так само відносяться до радіоактивних. Але якщо бразильський горіх «висмоктує» радіацію з землі, то банани страждають випромінюванням під впливом генетичного коду. Однак не варто через це хвилюватися: щоб отримати променеву хворобу, вам знадобитися з’їсти близько 5 мільйонів бананів.

Сигарети. Багато сигарет містять такі радіоактивні матеріали як полоній-210 і свинець-210. Чи це не причина кинути курити раз і назавжди? Це ізотопи, які зберігаються на тютюнових листках протягом усього процесу виробництва сигарет, вони виділяються в повітря у вигляді пари, коли сигарету підпалюють, а потім курець вдихає їх в свій організм. І хоч концентрація цих ізотопів невелика, з часом хімікати накопичуються в органах курця і можуть стати причиною розвитку деяких видів раку.

Глиняний посуд. Багато зразків глиняного посуду, виробленого до 1960 року, в основному оранжевого або червоного кольору, містять в собі високу концентрацію урану, при додаванні якого глазур і отримує цей ефектний колір. Також і скляний антикваріат із зеленуватим відтінком містить в собі цей ізотоп. Чи треба говорити, що краще утриматися від прийому їжі та напоїв з такого посуду?

Побутові

Глянцеві журнали. Для виготовлення такого паперу його покривають каоліном — білою глиною, яка може містити такі радіоактивні елементи як уран і торій.

Наповнювачі для котячих туалетів. Це одне з джерел радіації, яке найбільш часто зустрічається в наших будинках. Справа в тому, що головний компонент наповнювача — бентоніт, глинистий мінерал, який, так само як і каолін, містить уран і торій. Найбільша небезпека полягає в тому, що щорічно на звалище потрапляють тонни такого наповнювача і з часом радіація може потрапити у підземні води.

Центральний вокзал Нью-Йорка. Якщо ви збираєтеся з цього вокзалу сісти на потяг, то вам не дуже приємно буде усвідомлювати, що це один із самих радіоактивних вокзалів. А зумовлена ​​така небезпека стінами та фундаментом, побудованими з граніту — гірської породи, що містить природну радіацію. При цьому випромінювання на вокзалі настільки високе, що перевищує рівень, який за законом можуть випромінювати атомні електростанції.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.