Чому затікають руки уві сні?

Протягом життя людина дізнається багато нездужань, які отруюють існування. Одне з них — це німіючи уві сні руки. Багатьом відомо це відчуття, коли, прокинувшись вночі, буквально «не відчуваєш» своїх рук. Ця неприємна річ порушує нічний відпочинок і спокій.

Щоб «привести руки в почуття», потрібно деякий час розминати або розтирати їх. Якщо таке відбувається епізодично, то навряд чи варто турбуватися, але якщо ситуація повторюється з ночі в ніч, то треба задуматися.

Причини

Причин такого нездужання може бути кілька. Найпоширенішою і нешкідливою з них є неправильне положення шиї під час сну. Якщо подушка укладається занадто високо або, навпаки, низько, починають надмірно напружуватися шийні м’язи, через що пережимаються судини і не дають крові вільно надходити до тканин. Цю проблему легко вирішити поступово піднімаючи або опускаючи подушку, поки ви не відчуєте, що руки перестали терпнути уві сні. А буває, що досить просто змінити подушку.

Однак іноді оніміння рук може бути тривожним сигналом. Так, нічна втрата чутливості рук може вказувати на утворення тромбу в артерії. Якщо після пробудження оніміння не проходить протягом години і більше, необхідна термінова консультація лікаря.

Ще однією серйозною причиною оніміння рук уві сні може бути шийних остеохондроз. Особливо це підтверджує і паралельне з затіканням рук почуття болю в шийному відділі хребта.

Якщо руки затікають щоночі, може знадобитися і консультація лікаря-кардіолога, так як такий симптом є свідченням порушення в роботі серцево-судинної системи.

Наступною причиною оніміння рук у сні є малоактивний або зовсім неактивний спосіб життя, сидяча робота, наприклад. Тобто організм настільки відвикає до активних дій, що починає відбуватися деякий збій у його роботі.

Консультація лікаря при онімінні рук вимагається, якщо на даному етапі жінка переживає вагітність. Як правило, це вказує на брак заліза або інших речовин організму.

Як позбутися від затікання рук після сну?

Отже, є кілька способів боротьби з онімінням рук:

  • поміняти подушку на більш зручну,
  • почати займатися спортом,
  • щодня виконувати вправи для розминки шийного відділу хребта,
  • зробити кардіограму.

Якщо ви прокинулися з відчуттям оніміння рук, головне — не вставати різко з ліжка і бігти вмиватися. Краще спокійно встати на підлогу і підняти руки вгору, при цьому відірвати п’яти від підлоги, потягнутися вгору і затриматися в такому положенні декілька секунд. Можна і походити в такому положенні по будинку, що корисно також для хребта.

Як бачимо, причин затікання рук уві сні дуже багато. Головне тут не піднімати тривогу, а спокійно проаналізувати всі фактори, які можуть викликати дискомфорт і усунути їх.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.