Від чого вилікує цикорій?

Природа обдарувала людей безліччю лікувальних рослин, які не тільки приносять користь здоров’ю, але і є смачними добавками до повсякденного раціону. Одним з таких рослин є цикорій звичайний.

Яскраво-сині квітки цикорію ми часто зустрічаємо в період з липня по вересень у вигляді бур’яну на луках, пустирях, узбіччях доріг. В останнє десятиліття його почали культивувати верб сільському господарстві.

Напій з цикорію дуже корисний і поживний, а для багатьох людей він став єдиною альтернативою кави. Адже за смаком цикорій дуже нагадує каву, а якщо додати в нього молоко або вершки, то вийде майже справжня кава, але без кофеїну.

Найкориснішою частиною у цикорію є корінь, який містить 60–70% інуліну — полісахариду, широко використовуваного в якості природного замінника цукру і крохмалю, глікозид інтібін, який використовується медициною як заспокійливий засіб, що розширює судини і знімає тахікардію. Цикорій також містить органічні кислоти, дубильні речовини, вітаміни групи В, С, пектин, каротин, білкові речовини, смоли, макро- і мікроелементи.

Народна медицина

Цикорій є цінною лікарською рослиною, яка з давніх часів застосовує народна медицина. Стародавні римляни використовували корінь цикорію для поліпшення травлення, в Єгипті його застосовували як протиотруту від укусів змій і павуків. Авіценна за допомогою цикорію проводив лікування шлунково-кишкового тракту та очей, а також подагри.

Сучасна медицина знайшла ще більш широке застосування цикорію, відкривши в ньому масу корисних властивостей: заспокійливу, цукрознижуючу, в’яжучу, жовчогінну, сечогінну, протизапальну, жарознижувальну, противоглистну.

Відвар з коренів цикорію давно вважався ефективним засобом для підвищення апетиту, для нормалізації роботи підшлункової залози. Цикорій сприяє розчиненню жовчних каменів, він підсилює кровотік і обмінні процеси в печінці.

Одержуваний з цикорію інулін є біфідостимулятором – сприяє розвитку корисної кишкової мікрофлори, зміцнювальнює загальний імунітет організму. Із застосуванням цикорію послаблюються запальні процеси слизової оболонки шлунка і кишечника. Все це робить цикорій широко застосовуваним у лікуванні виразки шлунка і 12-палої кишки, гастриту, дисбактеріозу, запору, захворювань печінки і жовчного міхура.

Включивши цикорій в раціон харчування, ви незабаром відчуєте позитивний ефект при лікуванні захворювань селезінки, запальних захворювань нирок, нирково-кам’яної хвороби. А регулярне застосування цикорію допоможе очистити організм від шлаків, токсинів, радіоактивних речовин і важких металів.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.