10 непотрібних органів

Якщо говорити про гармонійність в природі, то дивно виявляти на людському тілі рудименти, абсолютно непотрібні для життя. Ці «зайві» органи існують не більше як пам’ять про далеких предків.

Медицина знайшла десять абсолютно непотрібних органів на тілі людини.

10. «Третє віко». Ми звикли пов’язувати вираз «третє око» з чимось містичним. Насправді третє віко знаходиться у внутрішньому куті ока у кожної людини. Цей мініатюрний орган свого роду еволюційний «брак», залишок блимаючої мембрани, яка досі залишилася у деяких видів тварин — акул, ящірок, курок.

9. Волосся на тілі. Колись наші предки були покриті густою шерстю. Але пройшло 3 мільйони років з тих пір і в процесі еволюції волосся на тілі перестали бути необхідністю.

8. Синусові пазухи. Взагалі лікарі не дуже-то інформовані про синусові пазухи носа. Єдине, що вони знають, що їх у людини багато. Одна з передбачуваних функцій — їх необхідність для ізолювання очей або ж зміни тональності голосу.

7. Аденоїди. Ці відростки виконують роль фільтра, тобто «пастки» для бактерій, але в той же час схильні до набряків і дуже нестійкі до інфекцій, особливо у дітей. На щастя, аденоїди з віком зменшуються в розмірах і якщо приносять незручності, з легкістю видаляються.

6. Мигдалини. Вони також схильні до інфекцій, як і аденоїди. Мало кому їх вдається зберегти навіть до 30 років.

5. Куприк. Це зрощені разом кілька хребців, які залишилися ще з тих пір, коли у нас, імовірно, був хвіст.

4. Еректор. Саме цей орган підіймає наші волосся на тілі дибки, коли нам холодно або страшно. В давнину ця властивість використовувалася, щоб підняттям шерсті ще більше налякати ворога. Тепер завдяки йому у нас з’являються мурашки на шкірі.

3. Зуби мудрості. Вони дісталися нам у спадок від великих щелеп предків. Коли раніше люди їли м’ясо мамонта і нічого не знали про гігієну порожнини рота, зуби швидко гнили і зношувалися. І тут на допомогу приходили зуби мудрості. Однак тепер при наявність зубних щіток та паст вони стали марними. Хоча, напевно, деякі не проти їхнього існування.

2. Апендикс. Маленький хробакоподібний відросток сліпої кишки не бере участі в процесі травлення. Але у деяких тварин, що харчуються рослинами, він до цих пір зберігся. Дарвін вважав, що апендикс був необхідний на початку людської еволюції, але став даремним, коли людина почала харчуватися більш легкотравною їжею.

1. Чоловічі соски. Навіщо чоловікам соски, наука досі не знає. Однак відомо, що на ранніх стадіях розвитку плоду в утробі матері ембріон ще не має статі, і тільки потім тестостерон змінює напрямок розвитку в одну або іншу сторону. Можливо, соски — це ознака того, що на перших стадіях розвитку будь-який людський зародок є дівчинкою…