Від старості не вмирають

Чи погодитеся ви з думкою, що смерті від старості не існує? Померти людина може від хвороби, травми, нещасного випадку, але не від самого факту старіння. Навіть зовні здорова людина, яка померла в глибокій старості уві сні, все одно померла від якоїсь хвороби.

Чи може людина жити значно довше?

На жаль, вчені ще не придумали, як перемогти смерть і знайти безсмертя, і навряд чи їм це дано. Але це не означає, що старість обов’язково супроводжується хворобами. З віком клітини дійсно втрачають здатність швидко відновлюватися, як у молодості, а організм стає більш сприйнятливим до хвороб, з якими раніше легко справлявся. І навіть існує цілий ряд «вікових» захворювань. Але все це не гарантія поганого здоров’я в старості, втім, як і молодість сама по собі не є гарантією ідеального здоров’я.

І, тим не менш, рано чи пізно одне з «старечих» захворювань стає причиною смерті, і саме воно, а не старість як така.

Відомий американський фахівець з харчування професор Генрі Шерман сказав: «Старість — це хвороба, і вона виліковна». Він вважає, що в наших силах зробити все, щоб у родині жодна дитина не хворіла, і не одна літня людина не страждав від старості.

Багато хто з натуралістів дотримуються думки, що людина здатна прожити 300, 400 і навіть 1000 років, якщо її організм забезпечується всіма необхідними для життєдіяльності речовинами.

Підтвердження того, що людина може прожити і до 1000 років вчені підтверджують тим фактом, що організм складається з протоплазми, а в ній немає нічого такого, що могло б старіти і не могло б оновлюватися. Вчені Л. Вудруф, Р. Ердман та ін. до 1928 року зареєстрували 8000 поколінь протоплазми, яку потім досліджували протягом 17 років. Ця протоплазма не тільки не змінилася, але в ній не було виявлено жодних ознак руйнування.

У сучасному світі середня тривалість життя людини становить 70 років, а тому сама думка, що можна жити і не старіти здається фантастикою. Але все залежить від нашого настрою, способу життя і думок.

Наука про людину накопичила вже стільки знань, що людина цілком може подбати про своє здоров’я. Проте охочі стати довгожителями, повинні вести певний спосіб життя.

9 умов довгожительства

Щоб довго жити і не страждати від хвороб, необхідно дотримуватися таких правил:

1. Повноцінне дихання.

2. Активні м’язові рухи і фізична праця, що допомагає очищатися капілярах і циркулювати крові, лімфі і всім рідинам організму.

3. Здоровий хребет.

4. Раціональне харчування.

5. Вживання достатньої кількості рідини (2,5–3 л) щодня.

6. Повноцінний сон не менше 8–9 годин на добу.

7. Фізіологічна рівновага в роботі всього організму: його клітин, тканин, органів, систем.

8. Позитивні емоції.

9. Серйозні благородні цілі, що будять енергію творчості, прагнення до постійного вчення, допитливість, бажання бути приємним і необхідним людям.

Якщо ви хочете відзначити свій 200-й день народження, не допускайте думки про наближення старості, про те, що вас підстерігають хвороби. Такі думки небезпечні своєю здатністю паралізувати волю до успіху.

Будьте здорові і живіть довго!

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.