Психологічний біль сильніше фізичного

Науково доведено, що найсильніший і самий руйнівний біль — психологічний. Багато людей не в силах витримати його — одні спиваються, інші добровільно прощаються з життям.

Спостереження психіатрів показують, що психологічний біль створюється спробою свідомості відокремитися від самого себе, це розщеплення єдиної свідомості: з одного боку людина намагається уникнути, придушити заперечуване почуття, а з іншого боку нею опановує саме спостережуване почуття. Тому, якщо причиною болю є двоїста свідомість, то лише єдина свідомість може позбавити від неї. Будь-який психологічний біль зникне в єдності.

Причини психологічного болю

Соціальна і природна сутність людини така, що вона надто переймається речами, що відбуваються навколо неї, що не може не відбиватися на її психічному стані. Одні люди стійко справляються з життєвими негараздами, іншим для цього необхідно докласти максимум зусиль, а треті вибирають найпростіший шлях — віддаються на волю відчуттів, які захльостують їх, впадаючи в депресію і стреси.

Причина психологічного болю може знаходитися в минулому. Наприклад, це може бути психічна травма, тяжкі спогади, втрата близьких.

Причина психологічного болю може знаходитися в сьогоденні: безпосередньо відбувається ситуація зовні та актуальні процеси всередині психіки людини.

Причина може бути навіть пов’язана з майбутнім. Наприклад, багато людей живуть в очікуванні поганого, це їх гіпотетичні страхи, переживання за можливі події і їх наслідки.

Всі ці стани створені природою для швидкої психологічної самодопомоги. Працюють вони приблизно так само, як і фізичний біль, хвороба або травма в організмі. Тим не менш, психологічні захисти лише захищають, але не вирішують проблему і не дають допомоги, вони допомагають протриматися до того моменту, коли прийде допомога.

Важливим прихованим потенціалом психологічного болю є наявний у ньому сенс. Тобто людині дається можливість опрацювати своє хворобливе переживання, зрозуміти його сенс. Тому не варто відразу позбавляти пацієнта його страждань.

Психологи Жансхен Чен і Кіплінг Д. Вільямс із університету Пурдью, Джулі Фітнес з університету Маккуорі і Нікола К. Ньютон з університету Нового Південного Уельсу провели дослідження, в ході якого визначили, що психологічний біль заподіює великі травми в порівнянні з фізичним.

Експеримент

Для підтвердження свого твердження вчені провели чотири експерименти. Першими двома аналізувалися суб’єктивні відчуття і наслідки відновлення після фізичного болю і соціально негативних ситуацій. Інші два експерименти були ускладнені тим, що випробовувані також проходили тести когнітивних функцій після позбавлення від болю.

У підсумку учасники більше реагували на соціально негативні спогади, ніж на спогади про фізичний біль. Крім того, учасники, яких просили згадати про фізичні травми, показали кращі результати на складних рівнях в когнітивних тестах.

Можливе пояснення цих результатів лежить в основі еволюції людського мозку, а особливо кори півкуль, відповідальної за комплексне мислення, сприйняття і обробку звукових знаків.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.