Фізична праця — здорові тіло і дух

Основою створення матеріальних і духовних цінностей є праця. Фізичні навантаження необхідні для оптимального протікання біологічних процесів в організмі, а значить, роблять значний вплив на наше здоров’я.

Могла б людина бути такою, якою є сьогодні, якби не знала, що таке робота? Праця є такою же необхідною умовою нашого існування як повітря, світло, їжа і вода. Якщо у людини все це буде, але вона буде позбавлена роботи, то дуже скоро захворіє. Так і хворий піде на поправку в тому випадку, якщо не буде позбавлений того, що заподіяла хвороба.

З уроків історії нам добре відомо, що під впливом праці протягом тисячоліть біологічні процеси в людському організмі перетворювалися. З’являлися особливості будови скелета, розвивалася мускулатура, вдосконалювалася робота органів почуттів — все це є результатом трудової діяльності людини. Можна сказати, що людина сама себе створила, а природа лише допомагала їй.

Дивно, але більшість людей наївно вважають, що головне в збереженні здоров’я — це відпочинок, а ще точніше — неробство. Проте численні наукові дослідження свідчать, що гармонійний розвиток людини неможливий без фізичного навантаження, м’язових зусиль, що підвищують життєві функції організму, сприяючи тим самим високому рівню його працездатності.

Робота над собою і своїм організмом — вирішальні умови довголіття.

Кожен наш орган удосконалюється за однієї умови – він функціонує і перебуває в дії.

Фізичні навантаження допомагають розм’якшенню хвороботворних речовин і призводять до їх виділення з організму. Рухи зміцнюють м’язи тіла і окремих його органів, роблячи їх більш здатними до відправлень, їм засвоєним. Також вони регулюють їх кровообіг і збуджують життєві процеси. З часом тканини, з яких складається наше тіло, зношуються і виснажуються в процесі обміну речовин. У стані бездіяльності тіло витрачає менше енергії, ніж під час руху.

Обмін речовин, в основному, відбувається в мускулах. Те, що витрачають мускули й інші тканини, відшкодовується кров’ю, а працюючому органу треба в 4–5 разів більше крові, ніж відпочиваючому. Кров оновлюється з поживними речовинами, які надходять з їжі. Саме тому рухи і праця сприяють поліпшенню апетиту, і після них царською трапезою здасться навіть самий простий обід. Інтенсивні рухи ведуть до діяльного утворення крові і збільшує її кількість.

На довгі роки праця допомагає зберегти розумові та фізичні сили, здоров’я, енергію, ясність думки і любов до життя. Зауважте, що довгожителі — це завжди рухливі люди, серед яких немає тучних. Це завжди бадьорі і оптимістично настроєні люди, які рідко скаржаться на здоров’я.

Проаналізуйте свій спосіб життя і подумайте, як багато ви рухаєтеся, фізично працюєте. Якщо у вас сидяча робота, намагайтеся відпочивати стоячи, а сам процес роботи чергувати з руховою активністю.

Будьте активні і отримуйте задоволення від рухів!