Дієта при грипі

Поняття застуда, грипозна інфекція та грип (вірус грипу) часто використовуються як синоніми. У той же час різниця між ними величезна. Справжній грип викликається безпосередньо вірусом грипу, підступність якого в тому, що він постійно видозмінюється і приблизно раз на десять років з’являється новий штам, який несе небезпеку для людей.

Для людей з ослабленою імунною системою і хронічними захворюваннями грип може нести реальну загрозу для життя. Крім симптомів звичайної застуди грип супроводжується високою температурою понад 38° C і ломотою в суглобах.

Проте лікарі стверджують, що ми самі в силах допомогти нашому організму протистояти грипу, а при захворюванні можемо швидко відновитися. Перемогти хворобу допоможе правильний раціон харчування, тобто дієта від грипу.

Всі ми пам’ятаємо ще з дитинства, як лікарі настійно рекомендували при хворобах рясне пиття. Дійсно, мікроорганізми, що викликають хворобу, розмножуються в пересохлому горлі і носових проходах. Саме тому рясне пиття при грипі допомагає відновити вологість слизових оболонок, а значить блокувати віруси. Найкращим питвом при грипі стане фільтрована вода, розбавлена ​​натуральним соком апельсина. При болях у горлі корисно пити теплу воду з додаванням меду і соку лимона.

Що стосується продуктів, то, в першу чергу, необхідно засвоїти, що їжа має бути легкою, необтяжливою для ослабленого організму. На час хвороби з раціону краще виключити м’ясні та рибні страви, фастфуд, смажене і солодке. Найоптимальнішим варіантом харчування при грипі, мабуть, буде курячий суп. В ході численних досліджень було встановлено, що курячий суп здатний пригнічувати нейтрофіли, чисельність яких підвищується при застуді. Саме скупчення нейтрофілів винне в закладеному носі та горлі при застуді або грипі.

Напевно, кожному прийшов на думку при згадці про «грипозну» дієту часник. І правильно. Вся справа в аліцині, що міститься в зубчиках часнику, який успішно вбиває шкідливі бактерії, віруси і грибки. Специфічним лікувальним ефектом володіють спеції і пряні індійські трави. Так, коріандр, кориця і імбир стимулюють потовиділення, що дуже важливо при підвищенні температури. Також ці приправи звужують кровоносні судини, полегшуючи дихання і ковтання.

Якщо ви хочете швидше вийти з неприємного грипозного стану, приберіть зі свого столу каву й алкоголь. Ці напої зневоднюють організм, тоді як під час грипу він навпаки вимагає велику кількість рідини. І навіть традиційні 50 г горілки для профілактики не допустимі.

Також відмовтеся на час хвороби від солодощів. Цукор робить лейкоцити інертними, в той час як вони повинні протистояти вірусам і мікробам. Пасивність клітин зберігається протягом 5–6 годин, що дозволяє хворобі швидко прогресувати.

Бережіть себе і будьте здорові!