Чорний мелений перець для здоров’я

Кожен з нас добре знайомий з цим продуктом, який називають королем прянощів — чорний перець. А ось у чому користь меленого перцю для організму, знають небагато.

Виявляється переваги чорного меленого перцю відкрила народна медицина, яка вже давно розкрила його лікувальні властивості. На сьогоднішній день хімічний склад перцю вивчений мало. Однак точно відомо, що пекучий смак перцю визначає глікозид пиперин. Крім того, в ньому знайдені вітаміни Е, С, крохмаль, ефірна олія.

Чим корисний чорний мелений перець?

В першу чергу, користь позначається на органах травлення. Із застосуванням перцю швидше відбувається процес травлення, так як він сприяє виділенню соляної кислоти. Чорний перець допомагає налагоджувати роботу кишечника, позбавляє від кишкових газів і шлаків. Пиперин підсилює проникнення амінокислот крізь стінки кишечника в кров, прискорюючи засвоюваність їжі під час проходження її через кишечник. З цієї причини Аюрведа пропонує щороку 2–3 тижні після їжі приймати по три горошини перцю в день для очищення шлунково-кишкового тракту.

Перець є протимікробним засобом, його корисно приймати для профілактики глистів. Він прискорює засвоєння корисних речовин з їжі і ліків.

Ще одна перевага чорного перцю сподобається жінкам і дівчатам, які мріють схуднути. Речовини, що містяться в ньому, знищують жирові клітини. Крім того, такий вид схуднення доступний і дешевий.

Чорний перець дуже корисний для серцево-судинної системи. Народна медицина давно використовує перець для зниження ризику серцевих захворювань. Справа в тому, що перець сприяє розрідженню крові, він очищає кровоносні судини, в тому числі і судини мозку. Таким чином, зменшується навантаження на серце, а значить, знижується ризик інфаркту або інсульту.

Чорний перець — відмінний очищувач органів дихання, він зменшує утворення слизу і видаляє її. Перець разом з медом приймається як відхаркувальний засіб. Встановлено, що антиоксиданти перцю сприяють попередженню раку, серцево-судинних захворювань і захворювань печінки.

Чи може чорний перець нашкодити?

Як бачимо, користь перцю наявна. Однак є випадки, коли чорний перець може заподіяти шкоду, і про це не варто забувати. Це пояснюється тим, що одностороннє знання про цей продукт може призвести до надмірного його застосуванню, і тоді шкода перцю буде очевидна.

Чорний мелений перець — пекуча приправа, яка в будь-якому випадку служить подразником для оболонки шлунка. Для тих, хто страждає гастритом або виразкою шкода перцю може стати навіть критичною.

Тобто, користуючись перевагами перцю, не варто забувати про почуття міри, особливо тим, у кого слабкий травний тракт, інакше загальний хворобливий стан може тільки посилитися.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.