Чи можна позбутися нічного гостя — енурезу?

Багато батьків задаються питанням: як вилікувати енурез? Ця тема обговорюється з лікарем, на форумах, між знайомими. Пробуються самі різні методи лікування: народна медицина і класична фармакологія. Однак батьки повинні зрозуміти, що лікування енурезу у дітей і підлітків – непросте завдання, але не безнадійне.

Енурез (нічне нетримання сечі) — мимовільне виділення сечі з сечовипускного каналу без позивів до сечовипускання. Найчастіше захворювання зустрічається у дітей у віці 4–7 років, причому у хлопчиків в 2–4 рази частіше, ніж у дівчаток. Патологією енурез вважається у дітей старше трьох років.

Викликатися енурез може з різних причин, як правило, психологічного характеру. Однак консультація лікаря допоможе виключити і соматичні захворювання — аденоїди, хронічний тонзиліт, діабет, хронічна ниркова недостатність та ін.

Головними причинами можуть стати незрілість особистості дитини, емоційна неврівноваженість, інфантилізм, конфліктні ситуації, які пережила дитина. Відомо, що потрясіння в житті дитини, яка вже звикла до порядку, можуть стати причиною нічного нетримання сечі.

Серед причин називаються й такі, як мотив ревнощів до молодших братів-сестер, бажання знову стати маленьким, щоб знову повернути увагу і турботу батьків та інші подібні ситуації.

Буває, що у деяких дітей буває нетримання сечі і під час неспання: при стрибках, сміху, чханні кашлі випускається декілька крапель сечі.

Лікування енурезу

Важливо розуміти, що енурез — це не звичка, а хвороба. Тому ні в якому разі не можна сварити дитину, соромити її. Такі методи не тільки не вирішать проблему, але можуть посилити її.

Методи лікування енурезу залежать від особистості дитини і обстановки. Тобто неприпустимі грубість, покарання, осуд, насмішка.

Правильний підхід — це добитися співпраці з дитиною, постійно виховувати у неї впевненість у собі. Успіх треба зміцнювати, а за невдачу не карати! Корисно, наприклад, відзначати в календарі ті дні, коли дитина прокинулася сухою. Важливо зробити так, щоб дитина захотіла позбутися хвороби і повірила, що це їй під силу. Це той випадок, коли в нагороду навіть можна пообіцяти те, про що малюк давно мріє: велосипед, ролики, іграшку, собаку і т.д.

Корисно знизити кількість рідини, яку дитина випиває перед сном. Останній прийом їжі має бути не пізніше, ніж за 3 години до сну. Перед самим сном запропонуйте шматочок сиру або кілька підсолених горішків — це допоможе затримати рідину в тканинах і не дасть їй переповнити сечовий міхур.

Слідкуйте, щоб дитина менше спала на спині, в такому положенні найчастіше і відбувається сечовипускання. Привчайте її спати на боку, в цьому допоможе обв’язаний навколо неї рушник — вузол на спині буде примушувати малюка знову вкладатися на бік.

Медикаментозне лікування енурезу доречно тоді, коли дитина мочитися в стані глибокого сну.

Всім страждаючим на енурез дітям, незалежно від віку, корисно поспати вдень, це заспокоює і відновлює нервову систему.