Нав’язливі стани — психічний розлад

Наша свідомість являє собою потік самих різних думок, образів, бажань. Як правило, ми в змозі контролювати їх, наприклад, перемикаючи увагу з одного на інше, відволікатися. Але при певних станах думки стають нав’язливими, настирливо повторюються, а контролювати їх стає неможливо.

Такі стани називаються нав’язливими, а регулярне їх повторення перетікає в захворювання — обсесивно-компульсивний розлад, або невроз нав’язливих станів.

Серед нас є багато людей, в голові яких постійно крутяться одні і ті ж мелодії, у деяких виробилася звичка перераховувати всі предмети, у третіх — нав’язливе бажання постійно мити руки та ін. Види нав’язливих станів можуть бути самими непередбачуваними, кожен їх «вибирає» самостійно.

Нав’язливими можуть бути і фобії. У цьому випадку нав’язливість виникає раптово у свідомості, і ніяк не пов’язана з попереднім ходом міркувань, вона втручається в свідомість і заважає звичайному перебігу думок. Такий стан повторюється знову і знову, а позбутися його зусиллям волі не представляється можливим. При цьому людина добре усвідомлює всю неадекватність своєї поведінки.

Види нав’язливих станів

Нв’язливі сумніви. Це думки про правильність-неправильність своїх рішень чи вчинків, що призводять до прагнення повторних перевірок здійснюваних дій. Результатом стає багаторазова перевірка або повторення. Наприклад, людину може турбувати думка про те, що вона залишила не закритою двері квартири, і вона кілька разів може повертатися, щоб перевірити це.

Нав’язливі спогади. Це безконтрольне обдумування минулих подій, частіше неприємного змісту, а також настирливе прагнення до пригадування різних дат, назв, імен, номерів. Такі нав’язливі спогади можуть переростати в болісну самокритику і супроводжуватися почуттям провини.

Нав’язливі уявлення. За змістом думок і образів такі уявлення більш складні, ніж сумніви. Це яскраві картини, обтяжливі щодо змісту, які на піку хворобливого стану можуть прийматися за реальність. Як приклад може служити нав’язливе уявлення про наявність якоїсь фатальної хвороби. При цьому нав’язливі образи наслідків жахливої ​​хвороби, яку людина придумала собі, буквально оволодівають свідомістю, малюють виразні картини в запаленій уяві, до такої міри, що реальність може на деякий час покинути хворого.

Ритуали. Різноманітні нав’язливі дії, які хворий робить як обряд в цілях самозахисту і заспокоєння при нав’язливих страхах і сумнівах. Прикладом може служити страх смерті, коли людина змушена подумки промовляти про себе набір певних цифр, які мають якесь символічне значення, щоб заспокоїтися.

Нав’язливості можуть з’являтися під впливом психічної травми або виявлення важкої хвороби. Крім того, до нав’язливих станів можуть призводити і суперечливі тенденції, конфліктно співіснуючі в психіці. Наприклад, бажання бути вільним і в той же час бути впевненим в турботі батьків.

Якщо нав’язливі думки опановують поступово свідомістю, і контролювати їх немає сил, необхідно звертатися за допомогою до фахівця.