Пігментні плями — тривожний сигнал організму

Поява пігментних плям у літніх людей — явище цілком звичайне, хоч і неприємне. Основною причиною пігментації стає старіння шкіри. Але чому пігментні плями з’являються в молодих людей, особливо в жінок, змушуючи їх відчувати дискомфорт в плані естетики?

Причина появи пігментних плям

Поява пігментації з віком пояснюється тим, що клітини втрачають здатність контролювати виробництво пігменту меланіну. Це відбувається, тому що внутрішні органи не в змозі вже забезпечити достатній рівень детоксикації організму. У результаті вільні радикали виходять через шкіру, залишаючи слід у вигляді пігментної плями.

Поява пігментації шкіри в більш ранньому віці — це сигнал організму про те, що з ним щось не так. Найчастіше таке явище може бути пов’язано з гормональними змінами, наприклад при вагітності або тривалому прийомі контрацептивів. Також причиною може стати прийом деяких ліків, використання неякісної косметики. Крім того, пігментація може свідчити про наявність деяких гінекологічних захворювань, порушення роботи щитовидної залози, печінки і жовчовивідних шляхів, шкірних захворюваннях.

Особливої ​​уваги заслуговують пігментні плями у жінок, викликані захворюванням статевих органів. У цьому випадку, так само, як і при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, з’являються жовтувато-коричневі плями. Вони можуть розташовуватися в окружності рота, на підборідді, у носогубній складці.

Нерідко плями виникають через зловживанням солярієм або надмірного перебування на сонці. У цьому випадку інтенсивне вироблення меланіну – захисна реакція шкіри на УФ-промені.

Чи можна позбутися пігментних плям?

У більшості випадків лікування пігментних плям, крім вітіліго, можливо аж до повного зникнення. Але є одна умова — лікування необхідно починати не з вирішення естетичної проблеми, тобто відбілювання шкіри, а з захворювання, що стало причиною виникнення плям.

Буває, що гіперпігментація проходить сама собою після того, як зникає те або інше захворювання. А починати процедури по відбілюванню без з’ясування причини появи пігментації — ризик даремно витратити і час, і гроші. Тому перед візитом до косметолога на відбілюючу процедуру необхідна консультація лікаря, який поставить правильний діагноз.

Є кілька методик видалення пігментних плям. Найчастіше пацієнтам призначають препарати з вмістом вітаміну С. Обов’язково під час лікування забезпечити захист від УФ-променів, так як вони можуть анулювати весь ефект. Кращим захистом стане застосування спеціальних сонцезахисних засобів, в яких SPF не менше 25.

Якщо у вас з’явилися пігментні плями, не поспішайте до косметолога. Без повного обстеження організму виводити їх безглуздо.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.