Як їсти борошняне з користю для здоров’я

При згадці про борошняне в очах багатьох жінок читається страх. Для багатьох з них надмірне вживання борошняних виробів тут же відображається на фігурі зайвими кілограмами. А у популярних виданнях зараз багато пишуть про шкоду мучного для здоров’я взагалі. Дійсно, існує чимало суперечок про шкоду і користь страв з борошна.

Нам вже добре відомо, що багато народів-довгожителів зобов’язані своїм здоров’ям саме правильному харчуванню. Невже вони не вживають в їжу хліб? Насправді хліб їсти треба. Але правильно.

Багато дієтологів сьогодні рекомендують відмовитися від хліба взагалі, але це не правильно, так як саме борошняні вироби містити велику кількість елементів, необхідних організму. В першу чергу, це кальцій. Але є тут один нюанс — під впливом високих температур кальцій стає неорганічним і нерозчинним у воді. А це призводить до накопичення його в організмі і утворення шлаків і всіляких проблем зі здоров’ям, виражених в накопиченні піску та каміння.

Найчастіше борошняні вироби виготовляються з пшеничного борошна.

Пшениця — цінна зернова культура, багата масою корисних речовин. Але в процесі переробки в борошно пшениця втрачає всі свої цінні якості і приносить організму мало користі.

Хоч борошняні вироби є і маложирними, але в них висока концентрація цукру, який є 100-процентним вуглеводом, тому все борошняне — висококалорійна їжа. Більш того, майже всі борошняні вироби пропонують у поєднанні з різними кремами і начинками, в яких не тільки міститься маса рослинних жирів, але і барвників. Все це і обдаровує нас ненависними зайвими кілограмами.

Але якщо сильно захотілося пирога, то не варто відмовляти собі в задоволенні. Ми ж пам’ятаємо, що здоров’я організму можливо в поєднанні здорового духу і здорового тіла. А якщо ми завжди будемо собі відмовляти, то це може призвести до душевних переживань, які неодмінно відіб’ються на здоров’ї.

Крім того, все ж користь від мучного теж є.

Зокрема борошняні вироби є цінним джерелом вітаміну В, а зернові культури, що входять до складу цих продуктів можуть надавати благотворний вплив на травну систему. Більш того, високий вміст клітковини забезпечує швидку насичуваність цими продуктами.

Однак обмежити вживання борошняних виробів таки варто. Добова норма вживання в день — 3 шматочки злегка підсохлого хліба. Більш корисним є хліб з борошна грубого помелу, яка містить у своєму складі висівки, що добре очистять кишечник і практично не позначаться на вазі. Бажано мінімізувати в своєму раціоні борошняні продукти зі всілякими добавками і начинками.