Користь і шкода часнику

Всі ми начулися про користь часнику для здоров’я. Незважаючи на властивий йому недолік, такий як неприємний запах, часник є прекрасним антибактеріальним засобом, ефективним засобом від цинги, він відмінно укріплює капіляри і є хорошим адаптогеном. Але часник має і ряд негативних властивостей, які здатні завдати шкоди здоров’ю, тому ставиться до нього треба з обережністю.

Часник містить безліч біоактивних речовин, завдяки чому його і вважають біоактивною добавкою. У тому числі користь часнику в змісті життєво важливої хімічної сполуки аллицина, який є відмінним терапевтичним засобом. До складу аллицина входить сірка, яка і надає часнику їдкий присмак і особливий запах. Про користь часнику можна говорити багато і довго. Він допомагає боротися з кашлем, застудою, серцевими хворобами, знижує кров’яний тиск.

Однак учені встановили, що поряд з корисними речовинами часник містить і ряд токсичних. Так, ця рослина містить отруйний сульфаніл-гідроксильний іон, проникаючий в кров мозку. За своєю проникаючої здатностю ця речовина точно схожа на диметилсульфоксид.

Таке сумне відкриття для всіх любителів часнику зробив Роберт Бек, коли був світовим лідером з виробництва обладнання з зворотнього біологічного зв’язку.

Дослідження він провів спочатку на своїх співробітниках, деяких з яких, які тільки що повернулися з обіду, енцефаллограф визначав клінічно мертвими. Після розпитувань, що вони їли на обід, виявлялося, що майже всі вони в італійському ресторані замовляли салат з часниковою підливою.

Роберт Бек в 70-х роках відкрив, що часник повністю пригнічує функції мислення. Всі учасники експерименту, що проводився в Станфорде, погодилися, що часник отруйний. Якщо голівкою часнику потерти свої ступні, то вже скоро зап’ястя теж будуть видавати часниковий запах. Значить сік часнику зі всіма речовинами проникає всередину тіла. Сульфаніл-гідроксильні іони проникають через будь-які оболонки, навіть мозолисте тіло мозку.

Якщо говорити загалом про шкоду часнику, то можна виділити наступні пункти:

  • часник є причиною неприємного запаху,
  • часник шкідливий при захворюваннях печінки, шлунково-кишкового тракту,
  • часник може викликати нетравлення шлунка і алергічну реакцію,
  • часник отруйний для мозку, проникаючи в мозок, він викликає такі наслідки як головний біль, зниження реакції, розсіяність, неуважність, затуманення мислення.

Так що ж, тепер треба відмовитися від традиційно улюбленого в нашій національній кухні часнику? Ми звикли рятуватися часником від деяких захворювань, але в той же час повинні пам’ятати про почуття міри, щоб не переступити допустиму нашим організмом дозу токсичних речовин. Ті, хто займається садівництвом, добре знають, що часником можна знищувати шкідників, замість ДДТ!