Якщо турбують рясні місячні

Багато жінок часто скаржаться на рясну кровотечу під час місячних. Дуже важливо при такому явищі вчасно звернутися до лікаря-гінеколога, який поставить правильний діагноз і почне своєчасне лікування.

Протягом декількох років після початку для кожної жінки встановлюється своя норма менструації. Лікарям відомо, що обсяг менструації може часто змінюватися у молодих дівчат, а також у тих жінок, що народили.

Гінекологи відзначають, що рясними можна назвати місячні тоді, коли прокладку або тампон потрібно міняти частіше, ніж один раз на годину. Проте завжди у жінки викликає тривогу невластиво великий обсяг місячних.

Для багатьох жінок рясні менструації — норма протягом усього життя. Дуже часто кровотеча посилюється на 2–3 день і стан буває настільки важким, що неможливо вийти з дому. Але якщо через день все приходить в норму, то особливо турбуватися не варто.

Однак якщо від місяця до місяця менструації стають рясніше, в крові з’являються згустки, то слід поквапитися до лікаря. Причини такого стану можуть бути самими різними, але найчастіше це порушення функціонування гормональної системи. При гормональному збої скоротливі властивості матки погіршуються, а це призводить до того, що не всі частинки слизової відторгаються одночасно і судини не можуть скорочуватися в повній мірі і кровотеча затягується.

Основні причини низької скорочувальної здатності матки можуть бути в наступному:

  • запальний процес,
  • фібріоми,
  • вроджена слабкість мускулатури,
  • порушення згортання крові.

Але можуть бути й інші причини, яких жінка може легко уникнути:

  • строгі дієти,
  • великі фізичні навантаження,
  • сидячий спосіб життя.

Жінки повинні розуміти, що будь-яка зміна способу життя відбивається на гормональному балансі, що може позначитися на менструальному циклі. Регулярні стреси, недосипання, хронічна втома — все це може відбитися на менструальній кровотечі.

Ще однією причиною рясної менструації може бути менопауза. З наближенням менопаузи яєчники перестають виробляти яйцеклітини, тобто цикли стають неовуляторними. Зниження активності роботи яєчників призводить до порушення гормональної рівноваги в організмі жінки: рівень естрогенів стає непропорційно високим по відношенню до рівня прогестерону. Відсутність рівноваги і приводить до рясних кровотеч.

Серед інших серйозних причин рясних місячних може бути міоама матки і ендометріоз. Для діагностики цих гінекологічних захворювань обов’язково необхідна консультація лікаря і своєчасне лікування.

Коли треба звертатися до лікаря?

Приводом для звернення до лікаря повинні бути наступні симптоми:

  • місячні стали порушувати звичне життя і заважати займатися роботою,
  • супроводжуються запамороченням і головним болем,
  • поява в крові згустків,
  • рясна менструація без набухання молочних залоз, підвищення апетиту, розладів або здуття,
  • цикл розтягнувся більш ніж на 40 днів,
  • кровотечі в середині циклу.

Перші дії при рясних місячних

Запобігти рясні менструації можна і самостійно при виключенні небезпечних симптомів. Перш за все, треба постаратися організувати собі спокій, знизити робочі навантаження в ці дні, а ще краще — влаштувати собі вихідний.

Корисно приймати 1000–2000 мг вітаміну С до початку та впродовж менструації, так як вітамін С зміцнює стінки судин.

Разом з їжею приймати вітамін В12, залізо і фолієву кислоту, які необхідні для нормального кровообігу.

Прохолодні компреси на низ живота також можуть полегшити рясну кровотечу.

Скорочують кровотечу і трав’яні чаї на основі хвоща польового і трави грициків.

Які б засоби жінка не застосовувала для зниження обсягу менструації, завжди треба пам’ятати, що будь-яка різка зміна циклу має бути перевіреною гінекологом, щоб виключити небезпеку анемії та інших небезпечних захворювань.