Що робити, якщо ногу звело?

Раптовий біль в м’язах, що схопив на спортивному майданчику або під час плавання в річці, або навіть вночі у сні, знайомий багатьом. Судома може не просто викликати неприємні відчуття, але і стати причиною нещасного випадку. Чому виникає судома і як з нею впоратися?

Причини виникнення судоми

Судома — це різке мимовільне скорочення м’язів. Найчастіше судома виникає в литковому м’язі, але може виникнути в будь-якому широкому м’язі: в спині, стегні і навіть животі.

Найбільш частою причиною судоми стає недостатній кровообіг, а, отже, м’язовим тканинам не дістає кисню і поживних речовин. Коли м’яз довго знаходиться в одному стані, він може сигналізувати про необхідність відновлення кровообігу судомою.

Часто судоми відбуваються під час фізичних вправ у спортсменів, у людей, які зайняті важкою фізичною працею. В цьому випадку причиною судоми може стати нестача солі через інтенсивне потовиділення. Крім того, судому можуть викликати і повторювані одноманітні рухи, наприклад, при друкуванні на комп’ютері або роботі комп’ютерною мишкою.

Якщо судоми бувають нечасті і не дуже сильні, то викликати їх може безліч причин:

  • недолік кальцію, калію, магнію, вітаміну D або порушення їх балансу;
  • стрес, перевтома;
  • перегрів;
  • довге сидіння навпочіпки, коли відбувається перенапруження м’язів (наприклад, під час роботи на городі);
  • сильне зневоднення;
  • різкий контраст температури тіла та води;
  • тісне взуття або ходьба на підборах;
  • судома в шиї або спині може говорити про неправильний вибір подушки або матраца.

Східна медицина приділяє велику увагу судомі і вважає, що їх може викликати страх. Східні цілителі вважають, що судоми в стегні свідчать про події минулого, які мучать, а судоми в литках говорять про страх спілкування і нерозуміння в родині, стопи ж зводить у тих, хто боїться майбутнього і не впевнений у собі.

Встановлено, що судоми можуть стати наслідком остеохондрозу хребта, варикозного розширення вен, атеросклерозу, голодування, цукрового діабету.

Крім того, зводити м’язи може в результаті прийому гормональних препаратів і сечогінних засобів, які сприяють виведенню калію з організму, а при блювоті і діареї судоми можливі через виведення великої кількості солей і рідини з організму.

Бувають і більш серйозні причини судом, такі як вогнище роздратування в руховій зоні головного мозку. Таке можливо при інфекційному ураженні нервової системи, що може викликати, наприклад, грип.

Багатьом добре знайомі нічні судоми, коли пробуджує від сну раптовий біль. Це пояснюється тим, що в певні фази сну до м’язів надходить безліч нервових імпульсів, змушуючи їх активно скорочуватися.

Як собі допомогти?

Якщо ви відчули різкий напад судоми, в першу чергу спробуйте розтягнути уражений м’яз. Коли звело литковий м’яза, його можна розтягнути, штовхнувши п’яту вперед, навіть якщо спочатку буде дуже боляче. Можна також спробувати стати п’ятою на підлогу, краще холодну.

Людям, пов’язаним з важкою фізичною працею, ще й у жарку погоду, необхідно забезпечити більшу кількість солі в дієті, але головне не переборщити — це має бути тимчасово.

Ще один спосіб позбутися від судоми — забезпечити поперемінно холодні і гарячі компреси.

Коли судоми відбуваються часто, можна спробувати одну з методик розслаблення, масажі, краще з використанням ефірних масел, а також краще не відкладати візит до лікаря.