Очний ячмінь ігнорувати не можна!

Кожному, кому хоч раз доводилося стикатися з такою неприємністю як ячмінь на оці, постарається уникнути повторної його появи. Очний ячмінь не просто міняє зовнішній вигляд людини, тому що розташований безпосередньо на обличчі, але і стає небезпечним для всього організму, так як на обличчі розташовано безліч кровоносних судин, по яких інфекція може рознестися по всьому тілу.

Про лікування ячменю написано чимало матеріалів, що вводить в оману тих, хто страждає від нього. Часто хворий починає пробувати на собі відразу всі відомі йому методи для швидкого усунення болячки, чим може нашкодити оку. Тому краще грамотно підійти до розпізнавання та лікування ячменю, щоб швидко і безболісно від нього позбавитися.

Як розвивається ячмінь?

Ячмінь на оці — це гостре гнійне запалення сальної залози краю повіка, аналогічне фурункулу шкіри.

Сам по собі ячмінь з’явитися не може. Стафілоккокова інфекція, як збудник хвороби, пробиває захист шкіри, що обумовлено ​​зниженим імунітетом. Гнійник волосяної цибулини вій або сальних залоз повік утворюється саме через недостатність імунного захисту. Однак якщо ячмінь у вас — явище одиничне, особливо хвилюватися не варто. Швидше за все, він став наслідком легкої застуди, коли ви промочили ноги під дощем, або в спеку їхали в машині з відкритим вікном і вітер дув вам прямо в око, або просто потерли немитими руками очі. Небезпеку викликають якраз часті ячмені – це явний сигнал про ослаблену імунну систему.

Буває, що ячмінь одиночний, але іноді кілька ячменів відразу вискакують на оці або зливаються в один великий.

Отже, починається захворювання з відчуття болючої почервонілої цятки на повіці, яка поступово набрякає і через 2–3 дня на ній з’являється жовтувата головка. Коли головка розкривається, на поверхню виходить гній і шматки відмерлих тканин.

Однак це не всі прояви ячменю. Часто він може супроводжуватися головним болем, підвищенням температури, загальним нездужанням, інколи запалюються передвушні і щелепні лімфовузли.

Крім того, запалення сальної залози повіка викликає внутрішній ячмінь, розташований всередині слизової оболонки очної кон’юнктиви. Це ще більш небезпечно, тому що можливе поширення інфекції на очні тканини, кровоносні судини і навіть оболонку головного мозку. Наслідком цього може стати закупорка судин мозку і поширення інфекції по всіх органах і тканинах. Коли навколо ячменю утворилася червонувата капсула, то захворювання може перейти в хронічне.

Лікування ячменю

Лікування ячменю необхідно починати з ретельного обстеження організму для виявлення всіх вогнищ інфекції та причини її появи. Обов’язкова консультація лікаря-імунолога, який направить на аналіз крові для виявлення порушень в імунній системі.

Для лікування ячменю лікар, як правило, призначає антибіотикотерапію і фізіотерапевтичні процедури. При складному протіканні захворювання може знадобитися і оперативне втручання для видалення вогнищ інфекції в організмі, наприклад, мигдаликів при хронічному тонзиліті.

Якщо ячмінь — частий прояв, то одними таблетками не обійтися. Необхідна комплексна корекція імунного стану організму. Найбільш рекомендованим способом підтримки імунітету є загартовування, причому як усього тіла, так і окремо очей. Для цього корисно застосовувати обливання прохолодною водою, а для очей ввечері робити ванночки з додаванням краплі йоду. Крім того, після того як гострі явища пройдуть, необхідно спланувати своє раціональне харчування, багате білковою їжею, овочами і фруктами.

Якщо спостерігається рецидив ячменю, рекомендуються полівітаміни, корисні сухі пивні дріжджі.

Увага!

Якщо у вас починається ячмінь на оці, ні в якому разі не видавлюйте його, намагаючись швидше позбутися від неестетичного наросту. При видавлюванні інфекція дуже легко може потрапити в кровоносні судини навколишніх тканин і стане причиною розвитку флегмони, тромбозу очних вен і навіть менінгіту.

Народна медицина проти ячменю

Напевно, всім з дитинства знайомий перевірений засіб проти ячменю — відварене та очищене яйце в теплому вигляді прикладають до хворого місця. Важко сказати, чи саме яйце лікує ячмінь. Народна медицина рекомендує замінити яйце теплими пакетиками трав — ромашки або календули, а також зелений чай.

З метою якнайшвидшого дозрівання ячменю в народі використовують і підігріті на сковороді насіння льону, загорнуті в серветку.

Головне, пам’ятайте, ячмінь на оці може привести до серйозних ускладнень, тому на початковому етапі краще звернутися до лікаря.