Пасивне куріння небезпечне так само, як і активне

Здавалося б, якщо у людини є шкідливі звички, то це її особиста справа, адже шкода від цього лише її здоров’ю. Але думка це глибоко неправильна. Медицина після багаторічних досліджень встановила, що так зване пасивне куріння, примусове, сприяє розвитку в некурящих тих же хвороб, що і у курців.

Склад тютюнового диму

Всесвітня організація охорони здоров’я заявила про те, що щорічно внаслідок пасивного куріння гинуть 600 тис. чоловік. Серед них третю частину становлять діти.

Запалена сигарета за своє «коротке життя» стає джерелом бічного диму, який діє на оточуючих. Тютюновий дим містить більше 4000 шкідливих хімічних речовин, серед яких такі як нікотин, окис вуглецю та формальдегід.

Пасивні курці змушені вдихати вторинний дим, тобто дим від палаючої сигарети (побічний дим), в поєднанні з димом, який видихає курець (основний дим). При цьому побічний дим є основним складовим вторинного диму і є більш токсичним, ніж основний. Велика частина отруйних речовин від тютюнового диму потрапляє в повітря при паузах у палінні, які завжди більше самого моменту затяжки. Відмінність канцерогенних речовин, наприклад, бензопірену, від інших отрут в тому, що окремі часткові дози підсумовуються без втрат до досягнення критичних порогових величин.

І ніяке відкрите вікно, кондиціонер або провітрювання не позбавить від тютюнового диму. Дим від однієї сигарети може зберігатися в приміщенні протягом 2,5 годин. Тютюновий дим осідає на килими, меблі, одяг, стіни, а потім вдихається людьми, що знаходяться в приміщенні.

Дослідники підрахували, що некурящі вдихають до 14 мг висококонцерогенних речовин, що містяться в тютюновому димі, а в легенях вони затримуються на цілих 70 днів.

Дослідження феномена «пасивного курця» було проведено в багатьох країнах. Вчені встановили негативну дію на некурящих компонентів тютюнового диму (оксид вуглецю, нікотин, альдегіди, акролеїн та ін.) Ці речовини впливають на склад крові, сечі, нервову систему. Найбільш небезпечним є оксид вуглецю, який, проникаючи через легені в кров, з’єднується з гемоглобіном і стає перешкодою на шляху кисню до тканин.

Наслідки пасивного куріння

Якщо говорити про короткостроковий вплив тютюнового диму на організм, то нікотин з нього швидко виводиться і знешкоджується. Але тривалий вплив вторинного диму здатний викликати головний біль, кашель, біль у горлі, подразнення очей, слабкість і запаморочення. Якщо пасивний курець хворий на астму, то її симптоми ще більше посилюються.

Регулярне вдихання вторинного диму викликає ті ж захворювання, що і у активних курців. Згідно з даними ВООЗ пасивне куріння на третину збільшує ризик захворювань серця і раку легенів, в деяких випадках збільшується ризик захворювання на рак трахеї і порожнини рота. Тютюновий дим вторинного походження викликає звуження судин, що веде до атеросклерозу та інших судинних захворювань. Пасивні курці частіше хворіють обструктивним бронхітом, у них може розвинутися гастрит, з’явитися схильність до закрепів або проносів, вони більш схильні до туберкульозу.

Особливе місце серед пасивних курців займають діти. Тільки у Великобританії, згідно з дослідженнями, четверо з десяти дітей піддаються впливу вторинного диму в стінах рідної домівки. Тютюновий дим викликає у дітей роздратування слизової оболонки бронхів і бронхіол, може стати причиною астми і таких серйозних захворювань як бронхіт і пневмонія, кашель, захворювання середнього вуха.

Чи варто говорити, наскільки несумісні пасивне куріння і вагітність? Проникаючи в кров матері, нікотин може призвести до низької ваги новонародженого, а це впливає на порушення зору і появу астми. Пасивне куріння при вагітності збільшує ризик так званої тепер раптової смерті новонародженого, коли дитина до двох років вмирає з незрозумілої причини.

Батьки, які курять, повинні знати, що дитина їх більше ніж з триразовою ймовірністю теж буде палити, як і дорослі, адже регулярне вдихання тютюнового диму веде до звикання.

Перевірені факти про пасивне куріння

За підрахунками фахівців, шкода пасивного куріння відповідає шкідливій дії викурювання однієї сигарети через кожних 5 годин, а вже через 10–15 хвилин воно здатне викликати сльозотечу.

8-годинне перебування в закритому прокуреному приміщенні рівнозначне 5 викуреним сигаретам. Уже стовідсотково доведено медициною, що пасивне куріння є важливим фактором розвитку раку легенів.

В даний час в українському законодавстві має силу новий закон про заборону куріння в громадських місцях. Це рішення уряду викликає масу розбіжностей серед населення, але, можливо, тепер пасивних курців стане менше… Або всі вони будуть страждати від отруйного диму у власних будинках?

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.