Врятуйте слух від навушників!

Чи доводилося вам помічати, проходячи мимо зграйки підлітків, як голосно вони висловлюють свої емоції? Дехто може і позаздрити такій безтурботності, але не варто… все набагато сумніше — молодь просто погано чує.

В останні роки кількість людей, особливо молодих, які слухають радіо або плеєр через навушники, швидко зростає. Ті, для кого вже стало звичкою затикати вуха в будь-який час дня, а іноді й ночі, навушниками, напевно вже спостерігали у себе після прослуховування шум у вухах, запаморочення і навіть зниження слуху на короткий час.

Механізм сприйняття звуку людським вухом

Людське вухо має свій певний резерв — воно так влаштовано, що може розрізняти звуки, що мають частоту від 16 герц до 20 тисяч. Діапазон цих звуків викликає коливання барабанних перетинок і по слуховим нервам сигнал надходить у мозок. А будь-який тривалий шум потужністю 90 децибел і більше може спровокувати часткову або повну глухоту. Допустимий для людського вуха рівень шуму, який людина може виносити протягом 8 годин без шкоди здоров’ю — 85 дБ. Будь-який гучніший звук може привести до втрати слуху.

А тепер для порівняння — плеєр виробляє звук гучністю 110 дБ і більше, в результаті чого навіть найсучасніші навушники є шкідливими для здоров’я. А люди, що користуються навушниками як слуховими вкладишами, напевно до 30–40 років придбають приглухуватість.

Навушники — корисний, але небезпечний винахід

Чи могли конструктори першого портативного магнітофона Walkman компанії Sony в 1979 році припустити, що їхній винахід через кілька років стане причиною виникнення цілого покоління людей, які втратили слух у молоді роки? На жаль, плеєри не мають грізних написів про те, що їх регулярне використання завдає непоправної шкоди здоров’ю, про це може бути побіжно згадано в інструкції, на яку мало хто звертає увагу.

Першими забили тривогу американські вчені: саме в Америці вперше почалося повальне захоплення молоді прослуховуванням музики через навушники. Роберт Новак, науковий співробітник університету Пердью, заявив, що американські лікарі стали діагностувати стрімке зниження слуху у підлітків, зазвичай характерне для літнього віку. Були випадки, коли слух втрачався необоротно, і наступала повна глухота. Р. Новак впевнений, що причиною цьому є постійне використання навушників, що відтворюють музику з неприпустимою для людського слуху частотою.

Існує ряд професій, в яких необхідне використання навушників: радисти, звукорежисери, диспетчери. Ці люди проводять в навушниках багато годин поспіль, але слух у них втрачається не так радикально як у підлітків. Причина цього в так званих нових головних телефонах — «затички», які вставляються всередину вушної раковини. Звичайно, мініатюрний MP3-плеєр виглядає більш ніж безглуздо з повноцінними закритими навушниками, та й по вулиці пройтися з такою конструкцією не дуже-то зручно. Для створення комфорту конструктори стали вдосконалювати моделі навушників, роблячи їх все більш непомітними і зручними для використання в будь-якому місці, будь то спортзал або метро. Мініатюризація дійшла до вже звичних нам навушників-затикачок, які ховаються у вушній раковині.

Формально такі «затикачкі» відносяться до відкритого типу навушників, так як не перешкоджають проникненню у вухо звуків із зовнішнього світу. Хоча є й герметичні моделі, які повністю ізолюють органи слуху від інших звуків. Але принциповою відмінністю нового покоління навушників є максимальне наближення джерела звуку до внутрішнього вуха.

Наслідки впливу сильних звукових частот на вухо

Прослуховування музики через навушники протягом тривалого часу може пошкодити структуру середнього вуха, а також стати причиною крововиливу в слуховий апарат.

Тривала дія гучних звуків на вуха призводить до пригнічення слухового аналізатора і центральної нервової системи. Нерідко це стає причиною активації механізму підвищеної дратівливості і втоми.

Ситуація стає критичною, коли ви слухаєте музику і не чуєте свій голос.

Європейська комісія прийняла закон, що обмежує максимальний звуковий тиск, що виробляється навушниками портативних плеєрів 100 дБ, а компанія Sony почала застосовувати в своїх навушниках систему примусового обмеження гучності. Але, на жаль, все це лише пропонується користувачеві, але йому все одно «музика звучить занадто тихо» і він підкручує гучність, поступово позбавляючи себе можливості зберегти свій слух на довгі роки.

Якщо ви вирішили придбати своїй дитині модний MP3-плеєр з навушниками, сто раз подумайте, чи хочете ви, щоб вона вже в юному віці отримала важкі або незворотні пошкодження слуху?