Незвичайний прояв людської зовнішності: гетерохромія

Людське тіло іноді вражає дивними й незвичайними явищами. Одним з них є гетерохромія — різний колір очей в однієї людини.

Напевно, кожному з нас хоч раз у житті доводилося зустрітися з людиною, у якої були очі різного кольору. Людина за своєю природою має містичний склад розуму, а тому часто явище гетерохромії обставляється якимись особливими здібностями. Насправді люди з різним кольором очей цілком звичайні, просто дивитися в ці очі нам дещо незвично. Існує легенда, згідно з якою Олександр Македонський мав одне око каре, а інше – блакитне, що свідчило про його неординарні здібності і суперечливу натуру. Серед літературних персонажів, мабуть, найяскравішим з різнокольоровими очима є булгаковський Воланд: «Праве око чорне, ліве чомусь зелене».

Чому ж насправді народжуються люди очима різного кольору?

Гетерохромія — явище досить рідкісне, зустрічається у 1% населення планети. Пояснення такого прояву лежить в особливостях пігментації, тобто одне око може бути пігментоване менше, інше — більше. Гетерохромія може бути вродженою чи набутою. Як правило, викликається «різнобарв’я» нестачею або надлишком меланіну і частіше за все має генетичні корені. Хоча результати досліджень групи вчених з Австралії показали, що батьки не завжди мають відношення до цієї частини зовнішності.

Райдужна оболонка майже не пропускає світло. Колір очей людини визначається вмістом в клітинах пігменту меланіну і характером його розподілу, в зв’язку з цим очі можуть мати відтінки від світло-блакитного до майже чорного. Рідко трапляється, що клітини райдужки не містять пігменту, тоді ми маємо справу з альбіносами. У людей зі світлими очима вміст меланіну в клітинах райдужної оболонки невеликий, а у темнооких, навпаки — меланіну багато.

За відомостями вчених, колір очей формується всього шістьма «буковками» в ДНК людини. Різнобарвною радужкою людський організм зобов’язаний кільком варіантам мононуклеотідного поліморфізму (SNP) у конкретному гені. Якщо пояснити простіше, то ці «буковки» шикуються в ланцюжки у різній послідовності. Вчені помітили, що деякі з «буковок» включають або вимикають світло, внаслідок чого очі стають світліше або темніше, інші ж можуть надавати різні відтінки райдужці. Існує всього три пігменти, що визначають райдужну оболонку: коричневий, синій і жовтий. Переважання одного з них і формує колір очей.

Ці непрості процеси відбуваються в гені зі складною назвою OCA2. Саме він виробляє білок, що відповідає за колір нашої шкіри, волосся, очей. Мутація цього гена як раз і породжує це дивне явище — альбінізм.

Виникнення

Гетерохромія може виникнути і при вродженому парезі шийного симпатичного нерва. В цьому випадку звужується зіниця, опускається верхня повіка, але далі патологія може не розвиватися.

Медициною відмічено, що око, яке має більш світле забарвлення райдужної оболонки, в ранньому або середньому віці може бути піддане уповільненому запальному процесу. Причому зовні це може ніяк не виявлятися, але на гостроті зору буде позначатися. Це вже повинно стати причиною періодичного відвідування офтальмолога дітьми або дорослими з вродженою гетерохромією.

Бувають випадки, коли гетерохромія стає наслідком запального процесу в райдужній оболонці після перенесеного грипу, туберкульозу або ревматизму. Як правило, таке запалення супроводжується почервонінням та болем в оці.

Є пацієнти, у яких спостерігався розвиток гетерохромії після травмування ока залізним або мідним осколком, коли він не був своєчасно вилучений. Такий процес називається металозом очей. В цьому випадку з’являється цілий ряд симптомів, характерних для запалення очного яблука, а поряд з цим змінюється і колір райдужної оболонки. Найчастіше вона стає іржаво-коричневою, але може бути і зелено-блакитною.

Чи можна відновити колір райдужної оболонки? Що стосується вродженої гетерохромії, то тут медицина безсила. А ось при металозі колір очей може бути відновлений після вдалого видалення стороннього тіла, а при запаленні очей – при повному вилікуванні.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.