Панарицій і п’явки

Панарицій

Панарицій – це гостре гнійне запалення тканин пальця, яке локалізується зазвичай на кінцевій (нігтьовій) фланзі. Це, природно, оскільки в процесі професійних і побутових робіт подушечки пальців, нігтьові валики і нігті виявляються травмованими найчастіше. Порізи, садна, уколи, тріщини, подряпини, занози, зірвані задирки та інші дрібні травми, не оброблені своєчасно антисептичними засобами, піддаються активному бактеріального осіменіння.

Частенько ми не звертаємо ніякої уваги на подібні пошкодження, оскільки вони не заподіюють помітною болю. А тим часом патогенні мікроорганізми проникають в ранки на нашій шкірі, утворюючи вогнища запалення, які можуть призвести до нагноєння. Найбільшому ризику піддаються люди, які отримують травми при роботі з землею, рослинами або деревиною.

В залежності від локалізації гнійного вогнища розрізняють поверхневий і глибокий панарицій. Поверхневий (шкірний) панарицій може розвиватися в товщі шкірі, тобто під епідермісом, що представляє зовнішній шар шкірної тканини. На ураженому місці утворюється міхур, покритий напівпрозорою оболонкою, крізь яку видно його каламутне або кровянистое вміст рідкої консистенції.

У запущених випадках гнійної міхур розростається, так що запалення поширюється вглиб і охоплює всі тканини, аж до кістки кінцевий фаланги. Це вже глибокий панарицій, який поділяється на підшкірний, сухожильні, суглобовий і кістковий.

У домашніх умовах панарицій не лікується, тому при його виникненні необхідно звернутися до лікаря. Відсутність професійного лікування панарицію загрожує поширенням інфекції в лімфатичної системи, ураженням внутрішніх органів і сепсисом.

Гірудотерапія

Гірудотерапія застосовується виключно на ранній стадії захворювання. При появі нагноєння застосування п’явок протипоказано, оскільки в цьому випадку хворому може допомогти тільки термінове хірургічне втручання.

На ранній же стадії (в перші два дні захворювання) гірудотерапія надзвичайно ефективна. Застосування п’явок виправдано при шкірному, підшкірному, околоногтевую, первинному сухожильному та первинному кістковому панарицій, а також, з деякими застереженнями при інших формах цього захворювання.

П’явками лікуються також захворювання, безпосередньо пов’язані з панарицием: долонний абсцес і фурункул тилу пальця (кисті). П’явки знімають набряклість, болі, обмежують вогнище запалення. Зазвичай ставиться від 1 до 2 п’явок безпосередньо на вогнище запалення.

Гірудотерапія дуже ефективна і в післяопераційний період, коли шкірний покрив заживає слабо, а набряклість зберігається довго. П’явки ставляться безпосередньо на уражену ділянку. У цьому випадку в лікувальних цілях використовуються 1-3 особини – залежно від розмірів болючою області.