П’явка і мастит

Маститом (грец. mastos – груди, сосок), або грудницею, називають запалення молочної залози. Гноєрідні мікроорганізми проникають всередину через трещіни сосків та інші ушкодження молочних залоз, які служать воротами інфекції. Уражена залоза стає огрубілої на дотик, її шкірні покриви червоніють, місцями відзначаються розм’якшення, підвищується температура, іноді відзначається озноб.

Як, правило, ознаки захворювання з’являються через 1-2 тижні після пологів. Оскільки поява травм сосків при хвороби пов’язане переважно з годуванням немовляти, дана форма маститу отримала назви лактаційної. 

Відомі випадки виникнення інших, нелактаціонний форм маститу: інфекція потрапляє в молочні залози з навколишнього середовища (через наявні садна на шкірі) або з інших вогнищ запалення в організмі, наприклад з каріозних зубів.

При несвоєчасному лікуванні запальний процес може перейти в гнійний, причому досить швидко – на четверту-п’яту добу після початку захворювання. Почервоніння шкіри посилюється, температура тримається на високих цифрах.

Хронічний мастит

При хронічному маститі симптоми виражені не так різко, однак за несприятливих умов може виникнути загострення. При перших же симптомах маститу слід звернутися до фахівця, який призначить лікування.

Профілактика маститу проста, її правилами повинні слідувати всі жінки, особливо годувальниці. Перш за все необхідно стежити за чистотою шкіри і нижньої білизни, боротися з наявними інфекціями та ін.

Ефективність гірудотерапії при лікуванні різних форм маститу доведена лікарем В. В. Орловим ще наприкінці 40-х років ХХ століття. Він відметелили загальний гарний стан пацієнток після постановки п’явок. У жінок знижувалася температура, поліпшувалися властивості шкіри та підшкірних тканин ураженої молочної залози.

При лікуванні маститу беруться в кількості 2-4, а зазвичай 3 примірників, які ставляться на хвору молочну залозу. Пам’ятайте, що не можна поставити п’явок безпосередньо на сосок і ареолу, оскільки є небезпека ще більш травмувати чутливу шкіру в цих місцях. Область постановки п’явок при маститі являє собою серпоподібну лінію, яка огинає сосок і лежачу ближче до краю молочної залози.