Лікування п’явками паралічу лицьового нерва і невриту трійчастого нерва
Множинні симетричні запальні ураження периферичних нервів називаються поліневритами (грец. рідних – багато, neuron – нерв). Найбільш поширеним заболіваніем цієї групи є невропатія (неврит лицьового нерва), або так званий параліч Белла. Параліч лицьового нерва займає друге місце серед захворювань периферичної нервової системи. Причиною невриту лицьового нерва зазвичай служить інфекція або переохолодження.

Симптоми

Шкірні складки на ураженій ділянці особи згладжуються. При виході виникає здуття щоки, так званий “симптом вітрила”. Крім цього, очна щілина може розширюватися, а нижня повіка відходити від очного яблука, моргання стає рідкісним. Асиметрія обличчя стає особливо помітною при усмішці і сміху. На ураженій стороні наморщівается лоб, роздувається щока, знічується брова. Сильне ураження нерва нерідко супроводжується порушенням слуху, запамороченням і загальним нездужанням, можуть виникнути порушення смаку і слиновиділення.
Тривалість паралічу залежить в першу чергу від вираженості ішемії. Якщо вона не сильно виражена, стан хворого поступово поліпшується протягом 7-10 днів, але в більшості випадків одужання настає в термін до 2 місяців. Якщо до 3 – го місяця поліпшення не настало, то шанси на повне одужання мінімальні. Серед ускладнень найчастіше відзначаються парези (парез – неповний параліч, ослаблення функції якої м’язи або групи м’язів) і спазми м’язів ураженої половини обличчя, що створюють враження, що паралізована не тільки хвора, а й здорова сторона.

Лікування

Лікування паралічу представляє велику складність і не завжди досягає передбачуваного ефекту. Чи не обіцяє чудес і застосування гірудотерапії, хоча певний шанс на успіх є, тобто нехтувати п’явками не слід. П’явка ставиться на уражену область по ходу нерва. Вони зазвичай беруться в кількості 4 примірників, але нерідко їх число досягає 10. Скільки ставити п’явок, вирішує лікар, виходячи з розмірів ураженої області і зони впливу п’явки слини на нерв.
Що ж до невриту трійчастого нерва, то тут все набагато легше.
Клінічно хвороба проявляється в основному нападами болісної болю в області обличчя. Напади болю зазвичай супроводжуються вегетативними проявами: почервонінням обличчя, сльозотечею. Нерідко виникає односторонній або двосторонній больовий тик, обумовлений мимовільним скороченням м’язів обличчя – “посмикуванням”. Під час нападу хворі застигають в одній позі, затримують дихання або, навпаки, посилено дихають, притискають руку до обличчя в області больових відчуттів або розтирають цю область.
При дотику до місця, де виходить трійчастий нерв, відзначається болючість. Напад болю звичайно триває від кількох секунд до кількох хвилин.
Неврит трійчастого нерва, на відміну від паралічу лицьового нерва, добре піддається лікуванню п’явками і складається з 6-10 сеансів. Вже після другого сеансу хворі відчувають значне поліпшення стану (зменшуються або зникають болі). І настає досить швидке одужання.