Лікування циститу народними засобами

Цистит – гостре або хронічне захворювання сечового міхура, викликане бактеріальною інфекцією. Хвороба проявляється частими позивами до сечовипускання, при цьому виходить мало рідини, що супроводжується больовими відчуттями і вздуттям живота.

До циститу більш схильні жінки, що пов’язано з анатомічними особливостями.

Лікування циститу проводиться під наглядом лікаря і частіше, особливо в гострих випадках, потребує прийомуантибіотиків. Однак не допустити гострий характер захворювання і полегшити симптоми можна за допомогою народних і домашніх засобів.

Більше пити

Для зменшення концентрації бактерій в сечі необхідно пити багато води. В ідеалі вода повинна бути теплою, що заспокоїть внутрішні органи.

Корисні теплі трав’яні чаї. Приготуйте чай, який знімає хворобливість, зупиняє подальше запалення: залийте окропом по 1 частини кожного виду трав: подорожник, липовий цвіт, тополинні бруньки, насіння петрушки і кипрей.

Випивайте кухоль будь-якого трав’яного чаю кожні 20 хвилин протягом 3-4 годин.

Як зменшити кислотність сечі?

Вичавіть в стакан пів-лимона лимона, залийте його на чверть водою, додайте третину чайної ложки бі-карбонату соди. Перемішайте все, поки йде реакція. Приймати 3 рази на день перед кожним прийомом їжі. Це особливо допоможе при лікуванні хронічного циститу.

Журавлинний сік без цукру або свіжі ягоди журавлини не допустять прилипання бактерій до стінок сечового міхура.

Тепло

До нижньої частини живота або до попереку прикладіть грілку або пляшку з гарячою водою. Це полегшить стан, зніме больові відчуття.

Лужні продукти

Цистит розвивається в кислому середовищі, тому допоможуть швидше зняти запалення і нейтралізувати кислоту лужні продукти. Їжте зелені овочі, салати, капусту, збільште кількість цибулі та часнику, натуральні антибактеріальнізасоби. Ананаси в свіжому або консервованому вигляді володіють сильними протизапальними властивостями.

Що виключити з раціону при циститі?

Виключіть з раціону випічку, тістечка і печива, сири, кетчуп, соєвий соус, гриби, маринади, апельсиновий сік, алкоголь і каву.

Народні рецепти при циститі

Деревій

Траву деревію (2 ч.л.) подрібніть і залийте 200 мл окропу. Закип’ятіть, настоюйте протягом години і процідіть. Приймати по 50 г 3 рази на день. Має протизапальний, в’яжучий і кровоспинний ефект.

Журавлина

Свіжовичавлений сік журавлини швидко і ефективно пригнічує хворобу на початковій стадії. Біологічно активні компоненти журавлини знищують патогенну мікрофлору в сечовому міхурі, знімають запальний процес, мають легкий знеболюючий ефект. Вживати по 150 мл соку кілька разів на добу.

Пшоно

Залити 1 ст.л. пшона окропом. Варити кашу на повільному вогні 10 хвилин. Настоювати ще 5 хвилин. Зайву рідину злити. У перший день вживати щогодини по 1 ст.л. каші. У другий день з’їдати 3 ст.л. за раз. З третього дня порція пшона досягає півсклянки. Курс лікування – один тиждень.

Насіння петрушки

1 ч.л. насіння петрушки кучерявої залити склянкою охолодженої кип’яченої води. Настоювати не менше 10 годин утеплому місці. Процідити і пити по 15-20 мл кожні 2 години протягом декількох діб.

Ефірні масла

У склянку з морською сіллю додати чисті ефіри: сандал – 2 крап., ялівець – 2 крап., евкаліпт – 3 крап. Розчиніть сіль у ванній з теплою водою і посидьте в ній близько 10 хвилин. Але пам’ятайте, що ефірна олія ялівцю категорично протипоказані при вагітності.

Прополіс

Спиртову настоянку прополісу необхідно вживати по 5-10 крапель в день. Настоянку розбавити в невеликій кількості води або додати до чаю. Курс лікування – 5-10 днів.

Ромашка аптечна

Це один з найбільш доступних і ефективних засобів при лікуванні циститу навіть в найгостріших стадіях. 4 ст.л. сухих суцвіть залити 2 л окропу, настоювати 15 хвилин. Процідити і перелити в тазик. Туди ж додати теплу воду і посидіти у ванні до охолодження настою. Для посилення дії ромашки додають календулу (1: 1). Процедуру повторювати не менше 3-4 разів протягом дня.

Настій ромашки вживають і всередину в якості дієвого протизапального і заспокійливого засібу.

Сода

Розбавте 1 ст.л. соди в літрі води. Приймати розчин по 1 ст.л. тричі на день. Цей же розчин можна використовувати для спринцювання протягом 2-3 днів.