Народні рецепти для лікування екземи

Екзема – одне з найпоширеніших шкірних захворювань, яке добре піддається лікуванню природними засобами. Так як екзема, найчастіше, – результат порушеного обміну речовин, то в лікувальні збори часто входять рослини, що впливають одночасно на шлунок, кишечник, селезінку, печінку, нирки, легені, серце і.т.д. Але оскільки причини появи екземи у кожного свої, лікування повинно пристосовуватися до індивідуальних особливостей хворого.

Лікування

Набряклі екземи лікують з використанням окремо кореня і листа лопуха. Влітку можна прикладати до уражених ділянок розтерті в руках листя. Якщо з’явиться незначний червоний висип, не варто відмовлятися від лікування, він скоро пройде.

При сухій екземі голови і випаданні волосся можна раз на тиждень мити голову теплою водою, натираючи жменями повареної солі приблизно 15 хвилин. Потім голову прополоскати в цій же воді.

При сухій екземі можна приймати ванни з додаванням 50 г рослинної сировини, наприклад, хвоща польового, череди, кореня лопуха, споришу, квіток ромашки або листя подорожника. У цілющий відвар або настій занурюють, наприклад, хворі руки або ноги на 20-30 хвилин. Температура лікувальної ванни 36-36,6 ° С. Процедуру повторюють 12-15 разів через день. Також при сухій екземі допомагає молочний сік кульбаби.

При застарілих екземах з виразками прикладати розім’яту суницю протягом декількох днів. Після того як струп зійде, можна поміняти суницю на таку мазь: 10 г кореня лопуха і по 5 г квітів календули, пелюсток троянди, трави меліси, безсмертника, листків волоського горіха, трави будри, трави хвоща польового і товченої кори дуба. Влітку для приготування цієї мазі слід брати свіжі трави. У суміш додають 250 мл мигдалевого масла і варять при слабкому вогні 15 хвилин. Знімають з вогню і томлять в теплій печі або духовці всю ніч. Вранці проціджують. Маззю змащують струп, який очистився.

При алергічних екземах використовують такі відвари (приймати за півгодини до їжі і на ніч):

1. Лист волоського горіха – ½ ч.л, кропива – 1 ч.л., череда – 2 ч.л., лист суниці – 2 ч.л., материнка – 2 ч.л.

2 ст. ложки суміші заливають 200 мл окропу, настоюють 20 хвилин, проціджують і п’ють гарячим. При регулярному прийомі результати будуть видні через два тижні. Але щоб ефект був стійким, ліки необхідно приймати протягом року, дотримуючись постійної кількість випитого відвару – 600 мл вдень і 200 мл на ніч. Цим же відваром змочують хворі місця.

2. Корінь кульбаби і корінь лопуха подрібнюють в ступці і перемішують. 2 ст. ложки суміші заливають 3 склянками води і залишають на ніч. Вранці вміст кип’ятять 10 хвилин, потім ще 10 хвилин настоюють. Приймають по півсклянки перед їдою і на ніч 5 раз в день.

При нейродерміті допомагають такі збори:

1. Змішати по 10 г шавлії, листків подорожника, листа кропиви, кукурудзяних рилець, ягід ялівцю, по 15 г звіробою, деревію і хвоща і 5 г полину. 3 ст. ложки суміші заварити в півлітра окропу і настояти. Приймати по 150-200 мл за півгодини до їди.

2. Змішати лист кропиви, траву череди, траву фіалки триколірної, квіти ромашки, траву чебрецю, траву хвоща, корінь солодки – по 10 г, корінь валеріани – 15 г. 1 ст.л суміші залити 200 мл окропу, настояти 20 хв, процідити і випити гарячим. Ліки готувати кожен день і випивати свіжим.

3. 10 г череди, по 100 г суничного листа і квіток ромашки аптечної змішати і заварити по 1 ст. ложці. Пити постійно.

При дерматозах, що зудять, широко застосовують мазі і пасти з лікарськими рослинами, в тому числі мазі з коренем солодки або лопуха, кульбаби лікарської, трави череди трироздільної, вероніки лікарської, листками подорожника великого на свинячому жирі (1: 4). Пов’язку з ліками накладають на уражені місця.

Деякі фахівці народної медицини стверджують, що для повного лікування від алергії необхідно замість чаю і кави пити кілька років поспіль тільки свіжий відвар череди, заварюючи її, як чай. Приймають без дозування через 20 хв після заварювання. Але зберігати відвар неможна, а трава з аптечних запасів, по спостереженням, ефекту не дає. Краще зібрати череду самостійно, висушити в тіні і користуватися при необхідності.