Дивертикуліт

Дивертикуліт – запальне захворювання кишечника, при якому в стінці кишки утворюються мішкоподібні випинання, зовні схожі на грижі – дивертикули. У цих утворень іноді затримується вміст кишечника, де розмножуються бактерії, що викликає запалення дивертикулу. Даний патологічний процес називається дивертикулитом.

Дивертикуліт проявляється підвищенням температури, болем в нижній частині живота, частіше з лівої сторони. Хворий страждає то від запорів, то від проносів. Іноді запалення дивертикулу викликає кровотеча, яку важко не помітити: кров в калі, кров’янисті виділення з заднього проходу на білизні і туалетному папері.

У жінок дивертикулит зустрічається в 1,5 рази частіше, ніж у чоловіків. Особливо схильні до захворювання люди, старше 40 років, але іноді дивертикуліт зустрічається у дітей. Статистика показує, що незапалені дивертикули зустрічаються у 50% людей старше 65 років і у 10% 40-річних. Запалення дивертикул починається тільки в 10-20% випадків, тоді ж і проявляються симптоми хвороби.

Дивертикуліт – привід терміново звернутися до лікаря, так як наслідки його можуть бути дуже небезпечні. Якщо запалений дивертикул лопне, а його вміст потрапить в черевну порожнину, може початися перитоніт – запалення органів черевної порожнини, небезпечне для життя. Іноді на місці утворень можуть утворюватися свищі, через які вміст кишечника може проникати в шлунок, сечовий міхур або піхву. Спайки, що виникли при запаленні, викликають непрохідність кишечника. Але найстрашніше: при впливі на організм канцерогенних факторів, дивертикул може перерости в ракову пухлину. При цьому лікарі заспокоюють: дивертикул добре лікується антибіотиками.

Симптоми дивертикуліта

Характерних ознак захворювання немає, за якими лікар міг би поставити однозначний діагноз. Часто дивертикуліт можуть сплутати з апендицитом, гінекологічними захворюваннями і нирковими коліками. Проте, існує ряд симптомів, характерних для дивертикуліта:

1. Біль в животі з декількома характерними ознаками:

– біль в нижній частині живота;

– в більшості випадків болить з лівого боку, де знаходиться сигмовидна і спадна кишки, які найчастіше уражаються;

– біль відчувається в одній точці і не проходить кілька днів. Запалення дивертикула викликає монотонний і неминаючий біль;

– біль посилюється під час фізичного навантаження, при кашлі та сміху, коли напружуються м’язи преса, підвищується тиск в черевній порожнині і навколишні органи здавлюють запалену ділянку кишечника;

– при пальпації біль посилюється, а м’язи з хворої сторони рефлекторно напружуються, захищаючи хворе місце;

– полегшення не настає навіть після відвідування туалету.

2. Розлад стулу

З’являється чергування запорів і проносів. Через спазм, що виникає в ураженій ділянці кишечника, різко звужується просвіт кишечника, з чим пов’язана затримка стулу. При розслабленні кишечника виникає пронос. У товстому кишечнику зазвичай відбувається всмоктування води. Але при дивертикуліті ця функція порушена і кал стає рідшим, а роздратований кишечник інтенсивно очищається від вмісту.

3. Кров в калі

У збудженому дивертикулі з’являються кровоточиві ерозії і виразки. При цьому виділення крові будуть незначними (в 5-10% випадків). Сліди крові помітні після відвідування туалету або при напруженні. Але в деяких випадках дивертикул лопається і його вміст потрапляє в просвіт кишечника. Тоді кровотечі передує гострий короткочасний біль. Сліди крові рясні і добре помітні.

4. Підвищення температури

При запаленні в кишечнику в кров виходять особливі речовини – пирогени. Вони потрапляють в центр терморегуляції в мозку, тоді підвищується температура тіла, як захисна реакція для боротьби організму з запаленням.

5. Нудота, блювота, зниження апетиту, млявість

Все це ознаки інтоксикації організму речовинами, що утворюються при запаленні.

Причини дивертикуліта

Дивертикули є у багатьох людей, але лише у 10-20% з них починається запальний процес, тобто дивертикуліт. Які причини викликають його?

1. Дефіцит клітковини в їжі, що викликає запори

До групи ризику потрапляють люди, які вживають менше 30 г клітковини (харчових волокон) в день. Більшість сучасних людей отримують тільки половину норми. Це уповільнює процес просування їжі через шлунково-кишковий тракт. Вміст кишечника стає твердим і сухим, застрягає в камерах товстої кишки, що призводить до запорів. Кишечник сильно здавлює калові маси, тиск сильно піднімається, що призводить до закупорки і запалення дивертикулів.

2. Запальні процеси в товстому кишечнику

Виразковий, спастичний або ішемічний коліт, інфекційний ентероколіт, кишкові інфекції – всі ці процеси можуть викликати дивертикуліт. Ці захворювання викликають запалення слизової оболонки кишечника. Ослаблений місцевий імунітет і порушення мікрофлори в кишці сприяє розвитку дивертикуліта.

3. Вік

З роками тонус всіх м’язів послаблюється, порушується перистальтика кишечника, виникають запори. Слизова оболонка кишки стає тоншою, імунітет стає слабкіше. У літніх людей дивертикули утворюються частіше, гірше очищаються і частіше запалюються.

4. Спадковість

Особливості будови кишечника можуть передатися у спадок від батьків. У цьому випадку дитина народжується з дивертикулами, і вони з’являються в ранньому віці і бувають зазвичай численними. Вони запалюються при дисбактеріозі, зниженні імунітету, після кишкових інфекцій.

5. Зараження глистами

Гельмінти, які інфікують кишечник, пошкоджують слизову, порушують мікрофлору, знижують захист від бактерій. У цих умовах швидко розмножуються хвороботворні бактерії, які люблять селитися на вкритій ерозіями поверхні дивертикулу.

Діагностика дивертикуліта

– Огляд, обмацування живота

– Колоноскопія

– Рентгеноконтрастне дослідження кишечника

– УЗД черевної порожнини

– Лапароскопія

Лікування дивертикуліта

Залежно від тяжкості захворювання лікування проводиться вдома або в стаціонарі в проктологічному відділенні.

Показання до госпіталізації:

– загострення хронічного дивертикулита,

– сильні болі,

– висока температура 38-40 С,

– ознаки роздратування черевної порожнини (болі при пальпації),

– підвищений числа лейкоцитів;

– неможливість приймати їжу через рот;

– вік старше 85 років або важкі супутні захворювання.

Медикаментозне лікування включає в себе антибіотикотерапію, прийом протимікробних і протизапальних, десенсибілізуючих антигістамінних, проносних лікарських, спазмолітичних засобів.

Лікування в стаціонарі проводиться 10-12 днів під суворим наглядом лікаря.

Один з найважливіших етапів лікування – дієта. У важких випадках перші 2-3 дні доводиться повністю відмовитися від їжі, організм підтримує глюкоза і електроліти. З раціону виключаються продукти, що викликають здуття живота: бобові, виноград, незбиране молоко. Також протипоказані продукти, що викликають запор: рис, гранат, чорниця, білий хліб. Не рекомендуються овочі та фрукти, що містять грубі харчові волокна: редис, ріпа, хурма, ананас.

В меню включають продукти, що містять клітковину: мюслі, пластівці, хліб з цілісного борошна, лляне насіння, насіння подорожника, морська капуста, персики, груші, авокадо, ягоди. Обов’язкова умова успішного лікування – випивати не менше 2 л води в день, без урахування чаю і кави.