Гонококовий фарингіт
Гонококовий фарингіт (гонококове ураження ротоглотки) може протікати як самостійне захворювання, або поєднуватися із іншими формами гонореї (наприклад: гонореєю урогенітального тракту або інших локалізацій). Виникає дане захворювання тоді, коли у пацієнта був орогенітальний статевий контакт, внаслідок чого і відбувається інфікування глотки та інших органів ротової порожнини: піднебінних дужок з язичком, язика, ясен, мигдалин. Тому разом із гонококковим фарингітом може розвиватися гонококове ураження язика, піднебінних мигдаликів, ясен, піднебінного язичка.
Збудником гонореї є гонокок. Захворюавання найчастіше передається статевим шляхом. При статевих контактах можна заразитися хворобою, особливо при випадкових статевих зв’язках без використання презерватива.

Симптоми

Захворювання у більшості випадків протікає безсимптомно та лише після бактеріологічного дослідження виявляється.
У великої кількості хворих на гонококовий фарингіт не спостерігаються суб’єктивні прояви захворювання. Дуже рідко хворого можуть турбувати сухість в глотці , біль, що посилюється при ковтанні, “першіння” в глотці. Коли провести огляд ротової порожнини, то можна виявити набряклість слизової оболонки ротоглотки, гіперемію, а також на певних ділянках може бути нальот жовто-сірого забарвлення.
Може спостерігатися субфебрильна температура тіла, збільшення регіонарних лімфовузлів, іноді осиплість голосу також може відзначатися. Спостерігаються  окремі фолікули у вигляді яскраво-червоних зерен.
Запальний процес може переходити на ясна, м’яке піднебіння, ділянки слизової оболонки порожнини рота. Піднебінний язичок та мигдалини даному захворюванні можуть бути гіперемійовані та збільшені в розмірі.
Гонококовий гінгівіт може супроводжуватися неприємним запахом з рота та кровотечею ясен.

Діагностика

Діагноз ставиться лише після здачі відповідних аналізів. Береться з урогенітального тракту мазок і проводиться дослідження на наявність гонококів.

Лікування

Якщо Ви запідозрили у себе симптоми гонококового фарингіту, ні в якому разі не займайтеся самолікуванням, тому що гонорея є дуже серйозним захворюванням, що приводить до серйозних наслідків при неправильному лікуванні – при появі перших ознак захворювання негайно звертайтеся до гінеколога, уролога чи лікаря- венеролога.

Профілактика

Завжди потрібно проходи обстеження, а якщо виявленно захворювання, то потрібно проводити лікування усіх осіб, що мали статеві контакти з хворим на гонорею. Якщо навіть у одного з батьків виявлено гонорею, то необхідно обстежити дівчаток, які є у сім’ї.
Завжди потрібно використовувати презерватив, він є найнадійним методом запобігання зараження як гонореєю, так і другими венеричними хворобами, що передаються статевим шляхом.