Гостра виразка вульви Ліпшютца-Чапін

Гостра виразка вульви Ліпшютца-Чапін головним чином розвивається у молодих жінок та дівчат.

Збудником захворювання являється піхвова паличка Дедерлейна (Bacillus crassus), в звичайних умовах є сапрофіти слизової оболонки піхви. Якщо провести металевим синім забарвлення або по Граму в гнійному виділенню виразок виявляють товсті, у значній кількості зі зрізаними конусами палички грампозитивні.

Патогенез

Вважається, що простудні або інфекційні захворювання в молодих жінок та дівчат, які ослабляють організм, сприяють тому, що палички Дедерлейна переходять у патогенну форму. Також сприяють цьому сенсибілізація та підвищена чутливість організму до збудника.

Клініка

Гостра виразка вульви Ліпшютца-Чапін починається раптово та має гострий перебіг (від декількох днів до двох тижнів). На статевих губах та слизовій оболонці вульви відмічається набряклість, почервоніння та сильно хворобливі некротичні виразки. Виразки мають м’яку основу, розташовуються поверхнево, пухкі дряхлі краї. В ділянці дна відмічається серозно-гнійне виділення сірувато-жовтого забарвлення. Може буди одна виразка або декілька.

Спостерігається озноб, висока температура. Після того, як починають відпадати кірочки залишається рубцювання виразок або швидка епітелізація. Утворюються поверхневі, ніжні рубці. Захворювання для оточуючих не контагіозне.

Діагностика

Анамнестичні дані про те, що статеві зносини не відбувалися (захворювання найчастіше зустрічається у незайманих та у дівчат-підлітків) та болючість різка вогнищ ураження, дозволяють проводити диференційну діагностику з виразками твердого шанкра і м’якого, ерозованих папулами вторинного періоду сифілісу.

Також використовують в діагностиці другі симптоми сифілісу та м’якого шанкра. Проводять дані лабораторного обстеження (серологічні реакції та мікроскопічне дослідження).

Туберкульозні виразки протікають хронічно, частіше поодинокі, не супроводжуються гострими явищами. Відзначаються мікобактерії туберкульозу у виділеннях виразок. Реакції Коха, Манту та Пірке являються позитивними.

.У разі необхідності виявлення цієї або іншої хвороби проконсультуйтеся з нашими лікарями у Центрі Сімейної Медицини за адресою:  вул. Драгоманова, 14а, м. Кам`янець-Подільський.