Компреси і відвари для лікування гонартрозу колінного суглоба

Компреси і відвари для лікування гонартрозу колінного суглоба

Гонартроз – руйнування колінного суглоба через стоншування і стирання хряща і кісткової тканини. На початкових стадіях захворювання застосовують консервативні методи лікування. Для підвищення ефективності ліків застосовують народні рецепти: настої і компреси з трав.

Три рецепта настоїв при гонартрозі

1. Настій з лимона, часнику і селери

Інгредієнти: 3 середніх лимона, 100 г часнику, 200 г свіжої селери. Всі інгредієнти нарізати великими частинами, пропустити через м’ясорубку, ретельно перемішати. Суміш залити 3 л гарячої води, закрити кришкою, укутати товстим рушником і настоювати протягом доби.

Проціджений лікарський засіб приймати по 3 ст. ложки між прийомами їжі протягом 10-15 днів. Після тижневої перерви курс можна повторити.

2. Настій з мокриці

Мокриця – бур’ян, який росте повсюдно в садах і городах. Краще збирати вранці після дощу.

Промити в проточній воді і засипати в трилітрову банку до половини, злегка утрамбувати. Потім банку наповнити охолодженою кип’яченою водою, перемішати вміст і закрити ємність пластиковою кришкою. Настоювати в прохолодному місці протягом 12 днів. Потім відфільтрувати від трави через сито і зберігати в холодильнику.

Приймати за півгодини до прийому їжі по 1 ст. ложці три рази на добу протягом 18 днів.

3. Настій з листя суниці

Для приготування підійдуть як свіжі (влітку), так і сушені (взимку) листя суниці.

2 ст. ложки подрібненого листя залити 500 мл води, прокип’ятити протягом 12-15 хвилин. Настоювати під кришкою 18-20 хвилин.

Приймати настій по 150-200 мл в якості чаю або при виникненні спраги – до припинення болю в суглобі.

Три рецепта компресів на коліно при гонартрозе

1. Компрес з глини

Найбільш корисна для цієї мети біла глина, проте можна використовувати і червону. Глину подрібнити і змішати з теплою водою до отримання кашоподібної маси. Отриману суміш викласти на хворе коліно, накрити шматком бавовняної тканини, зміцнити поліетиленовим пакетом. Колінний суглоб утеплити шарфом і тримати компрес протягом 2-3 годин.

Потім компрес зняти, обмити коліно водою з милом і осушити м’яким рушником.

При інтенсивних болях і значній набряклості коліна компрес можна ставити вранці і ввечері.

2. Компрес з кульбаб

Необхідно приготувати настоянку з квіток кульбаби. Пів-літрову банку до верху наповнити жовтими квітками рослини, залити горілкою, герметично закрити кришкою. Ємність зберігати в темному місці протягом 25 днів, регулярно струшуючи банку або перемішуючи вміст. Потім настоянку пропустити через марлевий фільтр, перелити в скляну пляшку і зберігати в холодильнику.

Бавовняну тканину або складений у шість шарів бинт змочити в настоянці, віджати зайву рідину. Тканиною покрити колінний суглоб, закріпити зверху поліетиленом і теплим шарфом.

Компрес ставиться на ніч. Курс лікування – 2 тижні при щоденному застосуванні процедури.

3. Оцетовий компрес

Зменшить біль і зніме набряклість суглоба суміш рідкого меду і яблучного оцту в співвідношенні 1: 3. Інгредієнти ретельно перемішати. Компрес ставити на ніч, за методикою компресу з кульбаб. При високій чутливості шкіри до оцту процедуру проводити протягом декількох годин. Легке почервоніння шкіри не є протипоказанням до застосування компресу. Але якщо печіння сильне і набряк збільшився, слід припинити лікування. В такому випадку краще застосовувати компреси з глини або кульбаб.