Компреси (аплікації) та лікувальні трав’яні ванни при остеохондрозі

Компреси (аплікації) та лікувальні трав’яні ванни при остеохондрозі

Компреси (аплікації)

Якщо розтирки та мазі найчастіше застосовують в денний час, то компреси (аплікації) краще робити перед сном. Лікування компресами – це завжди курс лікування з 8-10 процедур.

Гасово-мильна аплікація (зовнішнє)

  • Шматок м’якої полотняної тканини без синтетики змочити гасом, відтиснути. Тканина повинна бути вологою, але гас капати з неї не повинен. Одну сторону намилюють господарським милом. поки не утвориться блискучий мильний шар. “Аплікатор” кладуть на спину, але не мильною стороною. Зверху тканину накривають клейонкою, потім кладуть поліетилен або плівку, шар вати і все забинтовують навколо тулуба накшталт компреса. Лежати з гасово-мильною аплікацією можна від 30 хв до 2 годин.
За будь-якого гострого болю (ішіас, остеохондроз, рани, забої, розтягнення зв’язок, лімфаденіт, подагра, ревматичний біль, невралгія, параліч кінцівок) можна застосувати наступний засіб.

Компрес з листа капусти (зовнішнє)

  • Взяти качан білокачанної капусти, зрізати з нього верхній зелений лист, вимити його, видалити товсті жилки, опустити на кілька секунд у гарячу воду (40-60 С), вийняти, знову занурити (так три-чотири рази). Просушити лист рушником та накласти на хворе місце. Зверху закрити марлею і примотати. Коли лист потемніє, повторити процедуру з новим листом.

Настоянка часнику (зовнішнє)

  • Дрібно нарізати 20 г часнику, залити 0,5 л спирту та настояти сім днів. Щодня втирати у хворі місця. Після втирання обв’язатися рушником, а зверху – вовняною хусткою. Компрес залишити на ніч. Засіб допоможе за будь-якого м’язового болю, ревматизму, подагри.
Компреси з евкаліптової олії, а також з мзями з трав буркуну, хмелю, звіробою зменшують болі за остеохондрозу та радикуліту.

Компрес з полину цитварного (зовнішнє)

  • 1 столову ложку квіткових кошиків полину цитварного залийте 1,5 склянками окропу та настоюйте 2 години. Процідіть. Застосовуйте зовнішньо для компресів.

Компрес з бодяги та соняшникової олії (зовнішнє)

  • Змішайте та розітріть 30 частин соняшникової олії та одну частину бодяги. Натріть хворе місце, закрийте зверху вощеним папером та вовняною тканиною. Компрес тримайте 30-40 хвилин.

Медово-алойна аплікація (зовнішнє)

  • Змішайте 100 г меду, 50 г алоє, 150 мл горілки. Настоюте 3-4 дні. Застосовуйте у вигляді аплікацій.

Компрес з цибулі (зовнішнє)

  • Натерти на тертці кілька головок цибулі, покласти цю масу хворому між лопатками, накрити компресним папером, закрити поверх першого шару паперу теплою тканиною та тримати компрес 1-3 години. Такі компреси потрібно робити 4-5 разів на тиждень. Курс лікування – три-чотири тижні.

Ряжанка, сухарі та сода (зовнішнє)

  • Змішайте склянку ряжанки, склянку мелених житніх сухарів та 1 чайну ложку харчової соди. Настоюте на світлі 6 годин, періодично помішуючи вміст. Процідіть. Отриману масу прикладайте на ніч у вигляді компреса для лікування відкладення солей.

Компрес з морської капусти (зовнішнє)

  • Замочіть у теплій воді температурою 50 С склянку сухої ламінарії (морської капусти). Настоюйте 30 хвилин, процідіть. Вологу масу розкладіть на серветці шаром у 2 см. накладіть на хвору ділянку, зверху  накрийте поліетиленовою плівкою, закріпіть бинтами та укутуйте вовнятою тканиною. Компрес потрібно тримати не менше 5 годин. Курс лікування 7-10 процедур.

Лікувальні трав’яні ванни

Лікувальні ванни – один з найстаріших народних засобів, що застосовуються під час лікування остеохондрозу. Такі ванни знімають втому, заспокоюють нервову систему, зменшують больові відчуття в області хребта і суглобів.
За остеохондрозу приймають ванни з хвої, ромашки, ялинової та дубової кори, споришу звичайного, аїру, плодів каштану, сінної потерті, хвоща, листя волоського горіху, висівок, валеріани, лаванди, готують ванни з додаванням гірчиці та солі.

Рецепт лікувальних ванн (зовнішнє)

  • Щоб приготувати лікувальну ванну, подрібніть 1 кг лікарської сировини, настоюте в 3-4 л холодної води 2 години та кип’ятіть у цій воді 15 хв на слабкому вогні. Потім настоюйте відвар ще 30 хвилин, процідіть. Вилийте у ванну.
Тривалість трав’яних ванн – від 15 до 20 хвилин. Приймати їх слід 2-3 рази в тиждень, залежно від самопочуття. Температура води не повинна перевищувати 38 С.
Перед ванною потрібно прийняти душ, щоб змити кисло-жирову плівку з тіла, а після ванни обполіскуватися не слід хоча б кілька годин.
У разі необхідності виявлення цієї або іншої хвороби проконсультуйтеся з нашими лікарями у Центрі Сімейної Медицини за адресою:  вул. Драгоманова, 14а, м. Кам`янець-Подільський.
Наталія Земна