Мазі та розтирки для лікування захворювань опорно-рухової системи

Мазі та розтирки для лікування захворювань опорно-рухової системи

За відкладень солей, що супроводжуються болями в суглобах та хребті, допомагає спиртова настойка з гілочок жовтої акації.

Розтирки з жовтої акації (зовнішнє)

  • 2 столові ложки подрібнених гілочок жовтої акації з листям та квітками залийте 200 мл горілки і настоюйте 7 днів. Процідіть. Застосовуйте зовнішньо.
За остеохондроз них шипів роблять компреси та втирання з ялицевою олією.
Втирати у хворі місця оцет, настояний на багні звичайному (за Б.В. Болотовим).

Настоянка дивини (зовнішнє)

  • 2 столові ложки квіток дивини настоюйте 10 днів на 1 склянці горілки. Настоянку використовуйте для розтирання суглобів.

Мазь з багна та чемериці (зовнішнє)

  • Змішайте 150 г подрібненого кореня багна болотяного, 150 г подрібненого кореня чемериці білої та 500 г свинячого жиру. Поставте в духовку на ніч, процідіть, поки не охололо, та втирайте за болю в область попереку.

Розтирання з бузку (зовнішнє)

  • 1 склянку квіток бузку настоюйте 10 днів на 0,5 л горілки. Процідіть використовуйте для розтирання.
Мазь з лаврового листа та голок ялівцю можна застосовувати як знеболювальний та заспокійливий засіб за радикулітів, остеохондрозу та хвороб суглобів.

Мазь з лавру та ялівцю (зовнішнє)

  • Візьміть 1 частину голок ялівцю, 6 частин порошку лаврового листа та 12 частин вершкового масла, розітріть.

Мазь з бруньок осики (зовнішнє)

  • Випарені бруньки осики розітріть і змішайте з 4 частинами вершкового масла або рослинної олії. Отриману мазь втирайте у хворі суглоби. Таке втирання добре поєднувати з прийомом в середину відвару з коренів та листя кульбаби (особливо за остеохондрозу).

Мазь з червоним перцем (зовнішнє)

  • Змішайте 250 г соняшникової олії, 250 г гасу та 10 стручків червоного пекучого перцю. Настоюйте в теплому місці 10 днів. Втирайте в больові точки. Вранці одягніть теплу білизну.

Мазь з гасом (зовнішнє)

  • Змішайте 50 г гасу, 50 г соняшникової олії, ¼ шматка господарського мила та неповну чайну ложку харчової соди. Розітріть, поки не вийде мазь. Суміш повинна настоюватись 3 дні. Щодня перемішуйте. Втирайте в болючі місця за подагри, остеохондрозу, радикуліту.

Розтирки з хрону (зовнішнє)

  • Змішати в рівних частинах сік хрону та спирт або горілку. Отриману суміш втирати в поперек за остеохондрозу. Після втирання закутати розтерте місце вовняною тканиною і лежати в ліжку 1-1,5 год.
Скипидар сосни втирають у хворі суглоби.

Чорна редька та мед (зовнішнє)

  • Ретельно змішайте 1 склянку соку чорної редьки, ½ склянки горілки, 150 г бджолиного меду та 15 г кухонної солі. Втирайте в болючі місця.

Мазь з шишок хмелю (зовнішнє)

  • 1 столову ложку порошку з шишок хмелю розітріть з 1 столовою ложкою вершкового масла. Отриманою маззю розтирайте уражені суглоби та больові точки.
Уражені суглоби розтирають спиртовими настойками буркуну, багна, кореня лопуха, пирію, ялівцю, хмелю, чебрецю

Рецепт спиртової настоянки (зовнішнє)

  • У півлітрову пляшку на 2/3 насипте подрібнену траву, потім доверху заповніть горілкою або спиртом. Протягом тижня настоюйте в темному місці. Застосовуйте для розтирань.
За поперекового остеохондрозу бажано розтирати поперек соком хрону зі спиртом.

Сік хрону зі спиртом (зовнішнє)

  • Щоб отримати сік хрону, натріть корінь на тертці та відтисніть. Сік змішайте в рівній пропорції зі спиртом або горілкою. Після розтирання поперек потрібно вовняною тканиною на 1 годину.

Розтирка з тамуса звичайного (зовнішнє)

  • Промийте на натріть на тертці або пропустіть крізь м’ясорубку 100 г Адамова кореня (тамуса звичайного), залийте 500 мл горілки. Настоюйте 7 діб у темному місці. Готовою настоянкою натирайте за необхідності хворі місця не рідше 1 разу на день. Перед застосуванням рідину необхідно збовтати.

Камфора, гірчиця та білок (зовнішнє)

  • Візьміть 50 г камфори, 60 г гірчичного порошку та 100 г сирого яєчного білка. В 1 склянці спирту послідовно розчиніть спочатку камфору, потім – гірчицю. Окремо збийте білок. Змішайте обидва компоненти та натирайте хворі місця.

Отримайте поради від наших лікарів у Центр Сімейної Медицини, якщо вас турбує ця або інша хвороба. Ми знаходимось за адресою: вул. Драгоманова, 14а, м. Кам`янець-Подільський.

Наталія Земна