Лікування гельмінтозів. «Волос» (Водяний черв’як)
Під час купання у брудній воді у шкіру ніг може потрапити тоненький черв’як, якого у народі називають «волос» або «власоглав». Вчені та медики не можуть точно з’ясувати природу цього організму. І незважаючи на те, що «волос»  і «власоглав» – різні організми (власоглав паразитує у кишківнику), у народних назвах вони не відрізняються.
Найчастіше волос проникає у п’ятку, яка починає боліти та гноїтися. Звичайні медичні засоби у цьому разі не допомагають. Але є ефективні народні засоби.

Лікування народними засобами

Лікування господарським милом (зовнішнє)
Настругати у каструлю звичайного господарського мила, закип’ятити і в не дуже гарячій мильній воді тримати ногу по гомілку тричі в день по півгодини. «Волос» має загинути.
Лікування димом (зовнішнє)
Запалити кінський або коров’ячий послід та над його димом тримати ногу. Процедуру повторити кілька разів. «Волос» виповзе з п’ятки.
Коли «волос» вже розповсюдився по всьому тілу, він виявляє себе ранками у різних місцях. Ці ранки дуже характерні: одну ранку залікують, а незабаром відкривається нова в іншому місці, потім третя і так далі. У цьому випадку потрібно взяти пучок житніх, пшеничних або вісяних колосків без зернинок, але тільки від тих злаків, яких можна скласти пучок дрібних прутиків.
Лікування пучком колосків (зовнішнє)
Пучок покласти на одну із ран та поливати ледь теплою водою (як парне молоко) без зупинки не менше двох годин, допоки всі черв’яки не виповзуть. Це буде видно, тому, що вони обів’ються навколо прутиків. А ранка, через яку вони виповзли, незабаром заживе сама по собі. Але її треба зав’язувати, щоб вона не забруднилася. Якщо ж ранка не заживає, це означає, що в тілі ще залишилися зародки черв’яка. Лікування варто повторити. Якщо перша ранка зажила, а десь з’явилася нова, то над нею треба провести таку ж процедуру. Зазвичай після 2 раз всі черв’яки виповзають.
Для вигнання «волосу» застосовують також такі трав’яні збори.
Золототисячник, цмин, пижмо
Трава золототисячнику – 20 г, квіти цмину піскового – 20 г, квіти пижма звичайного – 20 г. 2 ст. л. збору настояти 20-30 хв у склянці окропу. Потім випарити наполовину. Пити по півсклянки натщесерце  та через годину після вживання їжі.
Омела та валеріана
Порошок з листя та плодів омели білої – по 0,5 г та порошок кореневища валеріани – 1г. Приймати по 1 дозі порошку кожної рослини 1 раз на день протягом 3 днів.

Наталя Земна

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.