Ажитація

Ажитація

Дане емоційне збудження є досить сильним, і ажитація має супровід у вигляді тривоги, страху, переходить в мовленнєвий і рухове занепокоєння. Людина починає відчувати потребу в однотипних рухах, і нерідко вони є не усвідомлювати. У стані ажитації виникає надмірна метушливість, і виконуються лише прості дії, вироблені автоматично, непродумано.

Фахівці відзначають, що даний стан з’являється при наявності сильного стресу, а також, якщо пацієнт страждає захворюваннями психіки. Зокрема, мається на увазі ажитована депресія, тривожний невроз, хвороба Альцгеймера, кататонічна шизофренія. Крім того, ажитацію може викликати наркотичну, алкогольне сп’яніння, а іноді це симптом інфекційного захворювання.

Фахівці відзначають, що в ряді професій, що мають ризик для життя, наприклад, при виникненні аварійних ситуацій, ажитація може бути прийнята за розгубленість. Діагноз встановлюється лікарем, грунтується на спостереженні за пацієнтом. Клінічна картина має схожість з Акатизія. У зв’язку з цим, необхідно проведення ретельної діагностики. Якщо буде розпочато лікування ажитації, а в реальності пацієнт страждає акатизія, вплив призначених у цьому випадку лікарських препаратів здатне викликати погіршення симптоматики.

Симптоми

Ажитація прізнакіМожно виявити ажитацію за наявності низки ознак. Наприклад, поведінка хворого змінюється, але він сам цього не помічає. Виникає мовне занепокоєння, метушливість у рухах, у людини тремтять руки, блідне обличчя, посилюється пітливість, ритм серця частішає. У подібному стані думки відсутні, утворюється якась порожнеча, можливість міркувати губиться, не встановлюються причинні складні зв’язки. Особливу увагу медики приділяють такій проблемі, як виникнення ажитації при хворобі Альцгеймера. В даному випадку, пацієнти також страждають вираженими порушеннями поведінки. Зокрема, виникає депресія, бувають скарги на галюцинації різного типу, людина прагне мандрувати.

При цьому стан характеризується, як перезбудження, відзначена зайва збудженість. Людина починає вживати нецензурні вирази, які раніше були для нього невластивими, відбувається помутніння свідомості. При таких порушеннях нормальна повсякденне життя збивається, виникають проблеми зі сном. Крім того, виникає ризик, що хвора людина в стані ажитації завдасть шкоди собі, або тим, хто за ним доглядає.

Нерідко зміни навколишнього середовища здатні спровокувати ажитацію, не менш виражено впливають на розвиток захворювання такі фактори, як втома, страх. Доведено, що в деяких випадках ажитацію викликають соматичні захворювання, інфекції. Слід знати, що причини ажитації можна усунути, вилікувати, тому так важливо отримати допомогу кваліфікованого фахівця. У тому випадку, якщо ажитація не є медичної причиною, для лікування використовують поведінкові техніки, здатні вплинути на рутинний плин життя пацієнта, відвернути його від стресу, обумовленого певною проблемою.

Лікування

Ажитація леченіеІзвестно, що в основному ажитацію можна вилікувати повністю, і саме тому потрібна ретельна лікарська діагностика. Буде великою помилкою, якщо даний процес ви залишите на самоплив. Перебуваючи в стані ажитації, пацієнт здатний нашкодити собі і близьким, хоча подібні дії є ненавмисними. Лікування ажитації залежить від причини, і якщо є необхідність, то використовуються лікарські препарати. Але, значна роль відводиться психотерапевтичним методикам, які допомагають пацієнту подолати недугу, і до того ж значно підвищують його стійкість до стресу.

Фахівці вважають, що ажитація є предпатологіческім станом, воно розташоване в прикордонній області психологічної норми. У той же час для лікування пацієнтові можуть бути призначені певні ліки. Наприклад, це антипсихотики, які використовуються у випадках помутніння свідомості і при наявності у пацієнта параної. Хоча є ряд побічних ефектів, що проявляються сонливістю, незвичайними рухами, ригідністю. Якщо призначаються антидепресанти, то в даному випадку може виникнути відчуття страху, сонливість, запори, сухість у роті, спостерігається стан пригніченості.

Щоб забезпечити профілактику рецидивів, пацієнту в стані ажитації рекомендують пройти спеціальні психотерапевтичні курси. Вони забезпечать хворому максимальну стійкість до емоційних стресів, через які і виникають нові напади хвороби. У тому випадку, якщо у пацієнта виявлено захворювання психіки, то основний акцент в терапії повинен бути зроблений саме на цей фактор. Близько повинні простежити, щоб пацієнт дотримувався всі розпорядження лікаря і брав призначені ліки.

Відвідайте Центр Сімейної Медицини в м. Кам’янці – Подільському для отримання якісних медичних послуг від спеціалізованих лікарів.