Мігрень як симптом гіпотиреозу

Гіпотиреоз – ендокринне захворювання, при якому щитовидна залоза не виробляє достатньо гормонів, необхідних для регулювання метаболізму.

Симптоми

На початковій стадії захворювання хворий може взагалі відчувати будь-які симптоми. Але одна поширена загальна скарга у багатьох людей є – мігрень.

Щитовидна залоза – невеликий орган у формі метелика, розташований у тканинах шиї. Він керує багатьма функціями організму, зокрема метаболізмом, що виробляє клітини, які транспортують кисень та поживні речовини. Це відбувається за рахунок секреції таких гормонів як трийодтиронін, Т3, тироксин або Т4.
Дослідження останніх років вказують, що мігрень може бути ранньою ознакою гіпотиреозу. Порівняно з населенням загалом, у людей з мігренню в анамнезі ризик виникнення гіпотиреозу на 41% вищий.

Кваліфікований ендокринолог знає, що сильні головні болі та мігрені є звичайними симптомами недостатньої активності щитовидної залози. Одним з пояснень є те, що мігрень може викликати повторну запальну імунну відповідь, що порушує функцію щитовидної залози і сприяє розвитку гіпотиреозу.

Діагностика

У той же час лікарі потребують додаткових досліджень для подальшої перевірки та докладнішого вивчення природи цього явища.

Мігрень – сильний головний біль, що супроводжується такими симптомами, як нудота, блювання, проблеми із зором. Помічено, що мігрень не тільки часто зустрічається при гіпотиреозі, але і лікування препаратами для щитовидної залози може призвести до зниження частоти головного болю на 78%.