Який зв’язок між виразкою шлунка і стресом?

Якщо лікар ставить діагноз виразкова хвороба шлунка, то причиною називають багато факторів, але основним все ж вважають стрес. Під час стресу в організмі запускаються процеси, що сприяють розвитку запалення.

В ході спостережень фахівці виявили, що спокійні та врівноважені люди набагато рідше страждають від виразки шлунка. А ось ті, хто регулярно відчувають стреси і нервові напруги, піддаються розвитку виразки. Як кажуть, все хвороби від нервів, і вчені вже давно підтвердили цей взаємозв’язок.

Виявляється, стресові ситуації є головною причиною розвитку запалень і наступної виразки слизової шлунка. Шлунково-кишковий тракт першим реагує на стрес.

Багато людей спостерігають у себе такий взаємозв’язок: нервове напруження викликає дискомфорт в шлунку, біль, з’являється бажання постійно бігати в туалет.

Чому ж стрес викликає таку негативну реакцію з боку шлунка і кишечника? Виявляється, настільки негативні фізіологічні реакції викликані викидом адреналіну, який звужує судини. Перш за все, страждають слизові, так як спазм судин ускладнює кровообіг. А це ускладнює живлення клітин слизової оболонки, страждають клітини шлунка і дванадцятипалої кишки, які поступово атрофуються і гинуть, а на їх місці утворюються виразки.

Уникнення виразки шлунку

Як уникнути виразки шлунка? В першу чергу, треба навчитися абстрагуватися від стресу, негативних думок, підвищеної тривожності. Але якщо стресу уникнути не вдалося, компенсуйте свій емоційний стан повноцінним відпочинком.