Взуття попередить про хвороби

Чому у людей взуття стоптується по-різному? У одних – збоку, в інших – на п’яті, у третіх – по середині стопи. Фахівці стверджують, що по взуттю можна визначити, які хвороби є у людини або чекають на неї.

Отже, центр підошви

Якщо підошва стирається під подушечкою стопи, це говорить про те, що людина занадто перевантажує ахіллове сухожилля. Часто таке явище виникає через порушення режиму, неправильно підібране взуття. Якщо залишити проблему без уваги, то може розвинутися тендиніт ахіллового сухожилля.

Внутрішній край устілки

У цьому місці взуття зношується через підвертання ноги при ходьбі, що може бути і непомітно для людини. Але якщо ігнорувати даний факт, то може виникнути ризик розвитку брахібазіі.

Внутрішній і зовнішній краї підошви

Зношені внутрішній край спереду і зовнішній край на п’яті говорять про те, що у людини може бути надлишкова пронація стопи – зовнішня поверхня вивертається усередину, а підошва – назовні. Наслідком цього може стати остеохондроз і його ускладнення.

Зовнішній край підошви

Виявивши зношення підошви з зовнішньої сторони, варто звернути на це увагу, так як дане явище може сигналізувати про майбутню деформацію стопи і клишоногість.

Під пальцями на устілці

Найбільш часто в даному місці зношується устілка через носіння високих підборів. Таке взуття, хоч і виглядає ефектно, але воно незручне, а тому може спровокувати остеоартрит. Ортопеди рекомендують носити взуття з каблуком 2,5-4 см, допустимий максимум – 7 см.

Під великим пальцем

Через занадто вузькому взутті устілка часто зношується під великим пальцем. Пальці намагаються відвоювати собі місце, лізуть один на одний, в результаті відбувається деформація стопи, а далі – хребта. Зміщені хребці можуть затиснути нервові закінчення, що викличе болі в голові, серці та шлунку.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.