Чому важко дивитися в очі співрозмовнику?

Багато людей в процесі бесіди часто намагаються не дивитися в очі співрозмовнику. Явище це настільки поширене, що зацікавило японських вчених.

Ми часто відчуваємо ніяковість і незручність, дивлячись в очі співрозмовнику. Але виявляється, що справа не тільки в незручності. Насправді наш мозок не може впоратися з більш серйозними когнітивними завданнями, ми не можемо підібрати правильні слова, сфокусувавшись на погляді візаві.

Результати досліджень

У дослідженні взяли участь 26 добровольців. В результаті було з’ясовано, що при зоровому контакті учасникам ставало все важче знайти потрібних слів. Такий ефект неуважності стає більш помітним, коли ми намагаємося вживати складні терміни, в той час як головний мозок використовує розумові ресурси на підтримку зорового контакту.

Вчених вельми здивували ці результати, так як області головного мозку, що відповідають за зоровий контакт і обробку лінгвістичної інформації, абсолютно незалежні один від одного. І хоч розмір вибірки даного дослідження невеликий, але ця гіпотеза має право на існування. Адже в минулому році італійський психолог Джованні Капуто продемонстрував, що погляд очі в очі всього за 10 хвилин індукує зміну стану свідомості. Учасники його експерименту бачили в своїх галюцинаціях монстрів, родичів і навіть самих себе. Цей процес вчені назвали «нейронною адаптацією», при якій наш мозок поступово змінює свою відповідь на що незмінний стимул.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.