Про що свідчать мозолі на ступнях?

Стопа – найтонша мікросхема, на якій розташовані виходи-сигнали практично всіх внутрішніх органів і систем. Як навчитися розпізнавати їх сигнали за станом стопи?

На що слід звернути увагу?

При утворенні на п’ятах стійких жорстких мозолей-«підківок», слід звернути увагу на суглоби, чи добре вони справляються з навантаженнями. При ломоті кісток в негоду або перед зміною погоди необхідно звернутися до ревматолога.

Хребет

Якщо ж така «підківка» є тільки на одній нозі, з зовнішнього краю, це дає про себе знати хребет: непомірні тяжкості, неправильний розподіл силових впливів, викривлення. Можливо, пора відвідати масажиста або мануального терапевта.

Кишечник

Якщо мозоль на п’яті явно грубіше з внутрішньої сторони п’яти, то проблеми відчуває кишечник. Проведіть його очищення або відразу зверніться до фахівця.

Печінка

Мозоль під мізинцем на підошві правої ноги – зверніть увагу на роботу печінки, виключіть смажене і жирне, перейдіть на більш легку їжу.

Серце

А така ж мозоль на лівій нозі попереджає про порушення в роботі серця. Більше відпочивайте і не полінуйтеся зробити кардіограму.

Виснаження

Мозоль на подушці стопи, неподалік від чотирьох пальців – свідоцтво нервового перенапруження і виснаження організму. Якщо при цьому ви помічаєте у себе неминаючий кашель – пора перевірити роботу дихальної системи. Адже точки нервового перенапруження і легких знаходяться дуже близько один до одного, що ускладнює діагноз.

Щитовидна залоза

У більшості жінок постійні натоптиші на зовнішній стороні великого пальця. Це сигнал про порушення в роботі щитовидної залози. А при зайвій вазі правомірно говорити про уповільнений обмін речовин, а ось якщо недолік ваги, то щитовидка працює з останніх сил, викидаючи гормонів більше, ніж необхідно організму.

Яєчники

Утворення мозолі на опуклому суглобі навпроти великого пальця – пора до гінеколога, так як можлива дисфункція яєчників. У чоловіків така мозоль говорить про початок простатиту.

Круглі жорсткі мозолі між 4-м і 5-м пальцями – свідоцтво… дурості і безсердечного ставлення до самого себе. Адже розумна людина не стане втискувати свою ногу в настільки вузьке взуття, ще й на розмір менше.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.