Як допомогти дитині при нудоті?

Нудота і блювання – неприємні симптоми, що лякають навіть дорослих, що вже говорити про дітей. Як полегшити стан малюка і за яких ознаках викликати «швидку допомогу»?

Найбільш поширені причини нудоти

Отруєння

Зіпсовані продукти, немиті овочі та фрукти, індивідуальна непереносимість деяких продуктів можуть викликати отруєння. Ознаки можуть проявитися через 24 години після прийому їжі. Послідовність симптомів така: нудота, блювота, пронос. Може підвищитися температура.

Кишковий вірус

Кишкові палички, ротавірус, стафілокок можуть стати причиною сильної інтоксикації. Спочатку дитина відчуває слабкість, потім нудоту і блювоту, рідкий частий стул і високу температуру до 39 С.

Гостра респіраторна інфекція

Нудота і блювання можуть бути проявами і симптомами ГРВІ або пневмонії при певному перебігу. Стул при цьому залишається нормальним, так як процеси не пов’язані безпосередньо з кишечником. При використанні противірусних препаратів в таких випадках показані лікарські форми в краплях, які краще засвоюються організмом.

Ураження центральної нервової системи

Менінгіт і енцефаліт також виявляються нудотою і блювотою. До них додаються світлобоязнь, сильний головний біль, біль в шийному відділі. При даних симптомах необхідно негайно викликати швидку допомогу.

Хвороби шлунка, кишечника, хірургічні захворювання

Гострий гастрит може проявлятися блювотою і болями в животі. Запалення апендициту також може супроводжуватися невеликою нудотою і блювотою.

Допомогти дитині потрібно, поклавши її на бік, щоб при раптовій блювоті маси не потрапили в дихальні шляхи. Оцінивши стан малюка, потрібно прийняти рішення про виклик лікаря і до його приходу поїти малюка невеликими дозами рідини чистої води.

Якщо це отруєння, потрібно викликати блювоту, щоб уникнути інтоксикації. В цьому випадку допоможе прийом великої кількості рідини.

Уникнути зневоднення допоможе сольовий растовр, наприклад, регідрон, який теж потрібно давати малюкові маленькими дозами.

Негайно з викликом швидкої допомоги при появі судом, безперервної блювоти, стулі з кров’ю.

Нудота буває у дітей і без блювоти. Її викликають перевтома і стреси після бурхливих ігор, підвищений внутрішньочерепний тиск. Якщо нудота не проходить довгий час, необхідна консультація лікаря.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.