Чому не можна запивати їжу холодною водою?

Можна помітити, що багато людей запивають холодною водою кожен прийом їжі. Однак лікарі категорично не рекомендують цього робити. Виявляється, вода не засвоюється в шлунку.

Що відбувається у шлунку?

У шлунку є поздовжні складки, по яких вода проходить до 12-палої кишки, майже не змішуючись з шлунковим соком. Тому не має значення, коли ви п’єте воду: під час їжі або після. Серйозно розрідити шлунковий сік вона не зможе. Наприклад, взяти хоча б суп: ми ж не боїмося, що він розрідить шлунковий сік.

Не все так однозначно

Незважаючи на таку уявну безпеку, є одне «але»! Вода повинна бути теплою. Якщо запивати холодною водою або, що ще гірше, кока-колою з льодом, їжа буквально виштовхується скороченнями шлунка, і замість звичайного кількагодинного перетравлення їжі, цей процес скорочується до 30 хвилин. Необроблена їжа переміщається в кишечник і починається процес бродіння, що викликає здуття живота. Бажаного результат від їжі ми в такому разі не отримаємо, а ось інтоксикацію – дуже просто. Насичення не настає і нам знову хочеться їсти, хоча стара їжа все ще в кишечнику. До речі, це чудово знають маркетологи МакДональдса і вміло цим користуються. Кола з льодом робить свою справу, і вам здається, що ви все ще не ситі. Хоча насправді все з точністю навпаки.

Рекомендації

Дієтологи радять не відмовлятися від води, але вона повинна бути кімнатної температури, а не холодною. Особливо, якщо ви їсте білкову їжу, так як білки переробляються в шлунку і розщеплюються на амінокислоти. В іншому випадку необробленій харчовій грудці судиться гнити в кишечнику. Наслідок цього – коліти та дисбактеріоз.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.