Народні засоби від болю в горлі

Біль при ковтанні майже завжди супроводжується кашлем, загальним недомаганням, закладеним носом, головним болем, а часто і жаром.

Симптоми та причини

Хворе горло може бути як тимчасовим недомаганням – невеликим роздратуванням, так і симптомом захворювання. Причини, що викликають біль в горлі, – це застуда або інфекція, викликана стрептококами, або алергія. Якщо провокатором виступає інфекція, то з’являється небезпека ураження судин, серця і нирок. Тому важливо вчасно звернутися до лікаря і почати лікування.

Народні засоби

Але поліпшити стан можна і за допомогою народних засобів.

Аїр звичайний. При кашлі і болі в горлі допомагає настій сухих кореневищ (10 г сировини на 200 мл окропу). Приймати по чверті склянки 3-4 рази на день. Посилить ефект полоскання горла теплий настій (1 ч.л. сухих корневіщ залити 300 мл окропу, 2 години насоювати, процідити).

Алтей конопльовий і алтей лікарський. Крони цієї рослини мають протизапальну дію, в зв’язку з чим його століттями використовують при лікуванні застуди, бронхіту, кашлю і хворого горла. Алтей має обволікаючі властивості, а також заспокоює слизові оболонки, допомагаючи їм впоратися з бактеріями і запаленнями.

Аніс звичайний. Якщо болить горло, корисно пити настій (1-2 ч.л. на 200 мл окропу) по чверті склянки 3-4 рази на день за півгодини до їди або приймати настоянку (20 г на 100 мл 40% спирт) по 20-30 крапель 2-3 рази на день.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.