Що краще: недоспати або переспати?

Поспати зайву годинку вранці завжди приємно. Але чому ж сон понад норму, в кінці кінців, б’є по самопочуттю?

Вся справа в роботі мозку. Прокидаючись кожен день в один і той же час, мозок виробляє розклад сну і неспання. Наш організм прокидається від виділення в ньому гормону дофаміну і підвищення температури тіла. Але якщо ви вирішите спробувати заснути ще раз на годинку, мозок може не зрозуміти, коли ж вас будити. В результаті ви можете прокинутися в фазі глибокого сну. Ця ситуація схожа зі зміною часових поясів: голова важка, сонливість, можлива нудота і взагалі ви відчуваєте себе не в своїй тарілці. У такому стані, природно, робити нічого не хочеться.

Висновки

Виходить, що краще не намагатися заснути знову вранці після пробудження. Але якщо спокусі важко протистояти, то фахівці радять відкласти трелі будильника на 20 хвилин. Цей час не дасть вам провалитися в глибокий сон, а тому є шасн прокинутися з ясною головою. Але якщо ви все ж проспали, необхідно якомога швидше вибиратися з темряви на світло. Яскраве світло допомагає швидко підбадьоритися і прийти в себе після сну.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.