Які продукти викликають печію?

Печія – це знайоме багатьом відчуття печіння, що поширюється по стравоходу. Паралельно можуть виникати відчуття переповненості шлунка, гіркоти або кислоти в роті, які посилюються при нахилах і в положенні лежачи.

Печія виникає при закиданні (рефлюксі) вмісту шлунку в стравохід. Агресивний шлунковий сік подразнює стінки стравоходу, що і відчувається як печіння.

Печія – частий «гість» у людей, які неправильно харчуються – їжа всухом’ятку, на ходу, зловживання кавою, міцним чаєм, м’ятними напоями. Часто відчуття печіння за грудиною виникає внаслідок підвищення внутрішньочеревного тиску при надмірній вазі, вагітності, при туго затягнутому поясі або при піднятті важких предметів.

Якщо ви часто стикаєтеся з такою проблемою як печія, то вам варто уникати таких продуктів.

1. Смажена картопля

Смажена картопля – страва, улюблене з дитинства. Але все-таки від неї краще утримуватися. Крім того, що вона занадто калорійна, в ній ще багато крохмалю і жиру, що загрожує неприємностями для процесу травлення. Залишки неперетравленої їжі затримуються в шлунку, що провокує додатковий викид шлункового соку і подальшу печію.

2. Червоне вино

Алкоголь провокує виділення надмірної кількості шлункового соку, який незабаром виходить за межі шлунка і потрапляє в стравохід. Саме червоне вино є лідером по стимуляції виділення шлункового соку. Якщо 100-150 мл вина допомагає поліпшити травлення, то більш високі дози викликають печію і відрижку.

3. Гірчиця і аджика

Гострі страви стимулююче діють на апетит. В результаті шлунковий сік виробляється інтенсивніше, а тому надлишок його потрапляє в стравохід.

4. Цитрусові

Вітамін С збільшує кислотність шлунка, що і викликає печію і неприємні відчуття. Не варто зловживати цитрусовими, особливо на голодний шлунок.

5. Шоколад

Всі солодощі, які містять какао-боби, надають розслаблюючу дію на м’язи, які контролюють роботу сфінктера між шлунком і стравоходом. Як результат – перегородка розслаблюється і шлунковий сік потрапляє в стравохід.

6. Соління

Консервація взимку цілком звична на наших столах. Але зловживати нею не варто, так як такі продукти містять оцет, який і викликає печію.

7. Сир

Сир і твердий сир містять велику кількість білка і жирів. Потрапляючи в шлунок, вони стимулюють інтенсивні процеси травлення, що підсилює кислотність і провокує появу відчуття печіння в стравоході.

8. Ковбаса

Особливо це стосується копченої ковбаси. Шлунково-кишковому тракту важко впоратися з копченостями. Для їх перетравлення виділяється набагато більше соляної кислоти, що і веде до печії. Неперетравлені залишки їжі потрапляють в кишечник, що викликає процеси бродіння, газоутворення, з’являється відрижка і метеоризм. А магазинне копчене м’ясо і ковбаси включають в себе глутамат натрію, що вдвічі ускладнює процес перетравлення.

9. Жуйка

Жування жуйки після їди корисно для очищення зубів від залишків їжі. Але поки ми жуємо, в шлунок потрапляє повітря, що викликає відрижку. А якщо жуйка ментолова, то це загрожує появою печії. Ментол розслабляє м’язи сфінктера, від чого шлунковий сік проникає в стравохід.

10. Газовані напої

Всі газовані напої, навіть слабогазовані, містять вуглекислий газ. Потрапляючи в шлунок, бульбашки газу дратують його стінки, що і веде до посиленого газоутворення і появи відрижки. А при великій кількості напою посилюється секреція шлункового соку, що викликає печію.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.