Що таке нудота з точки зору психосоматики?

Коли людина відчуває сильну відразу перед чимось, це викликає неприємні позиви – нудоту. Але чому так відбувається?

З точки зору фізіології, нудота – тяжке і вкрай неприємне відчуття, яке з’являється в області глотки. Позиви нудоти концентрують на собі всю увагу організму: людина не може нічого робити, ні про що думати, коли її нудить.

Наша мова багата фразами типу «мене нудить від тебе», «нудотні фразочки», «нудить від його нескінченного ниття». Наш організм реагує нудотою тоді, коли їжа викликає неприємні відчуття. Це можна назвати захисним механізмом, щоб ми розрізняли, що можна приймати в їжу, а до чого краще не торкатися.

Що відбувається на психологічному рівні в момент нудоти?

Це все та ж реакція, але вже на певні думки, емоції і дії ззовні. Все те, що викликає огиду, буде провокувати подібну реакцію.

Але чому нудить тільки в певні періоди, а не завжди? Справа в тому, що маються на увазі не одномоментні пориви. Наприклад, якщо неприємна якась людина на роботі, вас не буде від нього нудити в буквальному сенсі. На фізичному рівні проблема дасть про себе знати тільки в зміні життєвого етапу – на іспитах, під час вагітності та ін.

Якщо нудота не дає спокою тривалий час, то пора задуматися над тим, щоб змінити ставлення до подій. І якщо тіло нудотою захищається від неправильних продуктів, то розум не приймає щось через неправильні стереотипів. Можна подивитися на ситуацію під іншим кутом і так не упустити щось цінне. А коли мова йде про перехідний етап в житті, то досить швидше прийняти наступаючі зміни, і хворобливий стан пройде.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.