Які протипоказання до вживання кави?

Кава – один з найбільш спірних продуктів. Засоби масової інформації сповнені статей про результати чергових досліджень, які доводять шкоду або користь кави. Але наскільки можна довіряти таким дослідженням?

Дія кави на організм людини

Як діє на наш організм кави, і чому ми прив’язуємося до неї? Вміст кофеїну в каві складає до 1500 мг/ л. Кофеїн надає психостимулюючу дію на нервову систему. Під його впливом прискорюється серцева діяльність, піднімається кров’яний тиск. Кофеїн підсилює та регулює процеси збудження в корі головного мозку. У певних дозах він підсилює позитивні умовні рефлекси і підвищує рухову активність. Стимулюючий вплив призводить до підвищення розумової та фізичної працездатності, знімає втому і сонливість.

Дія кофеїну триває протягом декількох годин, а потім настає втома. Якщо каву вживати систематично у великих дозах (1000 мг в день і більше), це рано чи пізно призведе до виснаження нервових клітин і викличе залежність.

Вище сказана інформація говорить не про шкоду або користь кави, але про необхідність вживати її в контрольованих дозах.

Проблема центральної нервової системи

На сьогоднішній день проблема перевантаження центральної нервової системи, перезбудження стає все тривожнішою. Пошуки причин зростання серцево-судинних захворювань в останні роки змусили лікарів звернути увагу на каву. Виявилося, що люди, які випивають більше 5 чашок кави в день, мають подвійний ризик серцевого нападу, в порівнянні з тими, хто не п’є кави. Тривалі дослідження лікарів США, Канади, Нової Зеландії дають підстави підсумувати, що кофеїн не менше безпечний при постійному вживанні, ніж нікотин. При зловживанні кава підвищує рівень жирних кислот і ліпідів в крові, що сприяє захворюванням серця і судин. Кофеїн викликає гіпоглікемію, що веде до ряду серйозних розладів і захворювань. Особам, що страждають на гіпоглікемію, кава протипоказана взагалі.

Кому не рекомендується вживати каву?

Також кава не рекомендується при підвищеній збудливості, безсонні, гіпертонії, атеросклерозі, органічних захворюваннях серцево-судинних захворюваннях, гастриті, виразці, в літньому віці. Не можна привчати дітей до вживання кави, так як це може несприятливо позначитися на їх нервовій системі.

Зловживання

Зловживання кави може бути причиною зміни менструального циклу у деяких жінок (10%). Навіть 1 чашка кави може викликати серцебиття і навіть біль в області серця, безсоння. Тим, хто страждає даними розладами, не варто вживати каву.

У деяких людей поєднання кави з молоком викликає порушення травлення.

Вживання 10 і більше чашок кави в день веде до кофеінізму – хронічної інтоксикації, що стосується психічної і фізичної сфер. Серед таких любителів кави багато імпотентів, виснажених, сірих, худих людей.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.