Рівень тестостерону впливає на роботу серця

Для більшості чоловіків поняття гормону тестостерону тісно пов’язане з інтимними можливостями. Однак вчені довели, що чоловічий гормон впливає і на інші життєво важливі органи. Дослідження показало, що літні чоловіки з високим рівнем тестостерону рідше скаржаться на серцеві недуги.

Дослідження

Шведські вчені встановили, що чоловіки у віці 70-80 років, у яких було виявлено високий рівень тестостерону в організмі, рідше страждають від серцевого нападу або інсульту, ніж ті, у кого рівень тестостерону найнижчий.

Виходить, що літні чоловіки з високим рівнем чоловічого гормону більш захищені від серцево-судинних хвороб, а недолік тестостерону викличе проблеми зі здоров’ям в цілому. Відомо, що будь-яка зміна стану здоров’я може призвести до зниження рівня тестостерону. Серед факторів ризику вчені врахували такі як ожиріння, гіпертонія, цукровий діабет і захворювання серця.

Серед 604 чоловіків зі зниженим вмістом тестостерону у 21% протягом 5 років стався серцевий напад, інсульт або спостерігалися болі в грудях. А ось серед чоловіків з високим рівнем тестостерону з цією проблемою зіткнулися всього 16%. Виходить, у більш «мужніх» літніх чоловіків шанси захворіти знижувалися на 30%. Хоча вчені попередили, що приписувати якісь лікувальні властивості тестостерону поки рано.

Дослідники говорять, що низький рівень тестостерону може призвести до розвитку інших захворювань, які можуть спровокувати розвиток серцево-судинних захворювань. Єдино, що відомо вченим напевно, це те, що підвищений вміст чоловічого гомрона означає менше жиру і більше м’язової маси.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.